Ερντογάν: «Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο-αντίθετο με τη Δημοκρατία»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα Παρασκευή το στρατιωτικό «πραξικόπημα» με το οποίο ανατράπηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία που έρχεται «σε αντίθεση με τη δημοκρατία».

«Όπου κι αν γίνονται (...) τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν τη δημοκρατία (...). Η δημοκρατία μπορεί μόνο να οικοδομηθεί με τις κάλπες», πρόσθεσε.

Ο φίλα προσκείμενος στον Μόρσι Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού.
«Οι Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας», σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το 'δύο μέτρα και δύο σταθμά'».

Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είχε γίνει ένα «σημαντικό σημείο αναφοράς» για την Αίγυπτο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους Αιγύπτιους να αντλήσουν τα διδάγματα από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην δική του χώρα. «Κάθε πραξικόπημα, χωρίς εξαίρεση, προκάλεσε την απώλεια δεκαετιών στην Τουρκία», υπενθύμισε ο Ερντογάν, «κάθε πραξικόπημα παρέλυσε την τουρκική οικονομία, κάθε πραξικόπημα στοίχισε πολύ ακριβά στην χώρα, στο έθνος και στις νέες γενιές της».

Από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κατόρθωσε σταδιακά να επιστρέψει στους στρατώνες ο τουρκικός στρατός πολλαπλασιάζοντας τις διώξεις σε βάρος αξιωματικών του.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει προβεί σε τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, θεωρείτο για καιρό ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, τον οποίο κληροδότησε στην χώρα ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ