Κλείσιμο

Νέος πρόεδρος στην Αίγυπτο, με κάλεσμα και εντάλματα για Αδελφούς Μουσουλμάνους

Ορκίστηκε πριν από λίγη ώρα ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, μία ημέρα έπειτα από την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ο κ. Μανσούρ είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, και αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο έως ότου να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο κ. Μανσούρ επανέλαβε την πρόθεσή της μεταβατικής εξουσίας να κηρύξει την προσφυγή στις κάλπες για την δημοκρατική εκλογή μόνιμης κυβέρνησης, δίχως όμως να αποσαφηνίσει το πότε θα ορισθούν οι εκλογές.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου εξήρε τα πλήθη που διαδήλωσαν κατά του ανατραπέντα προέδρου Μόρσι, τονίζοντας πως η Αίγυπτος έχει «διορθώσει τη διαδρομή της ένδοξης επανάστασής της», σε μία αναφορά στις μαζικές κινητοποιήσεις που ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Εν τω μεταξύ, την σύλληψη του επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και του υπαρχηγού της Οργάνωσης, Χαιράτ ελ-Σάτερ, διέταξαν οι εισαγγελικές Αρχές της Αιγύπτου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Σύμφωνα με δικαστικές και στρατιωτικές πηγές, η εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε τη σύλληψη του κορυφαίου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και του υπαρχηγού της ισλαμικής αυτής οργάνωσης Χάιρατ αλ Σάτερ.

Οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν χθες μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι κρατούνται στην ίδια φυλακή του Καϊρου με τον προκάτοχό του στην προεδρία Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο Σαάντ Ελ-Κατάνι, επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) και πρώην πρόεδρος της Βουλής, συνελήφθη μαζί με τον Ρασάντ αλ-Μπαγιούμι, έναν από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην φυλακή Τοράχ, στα περίχωρα του Καϊρου, όπου κρατούνται ο Μουμπάρακ και οι γιοί του Αλάα και Γκαμάλ.

Ο Μουμπάρακ δικάζεται κατηγορούμενος για συνέργεια στην δολοφονία διαδηλωτών στην εξέγερση του 2011 με την οποία απομακρύνθηκε. Οι γιοι του αντιμετωπίζουν διαφορετικές κατηγορίες για διαφθορά.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ