Αίγυπτος: Αναστέλλεται η εφαρμογή του Συντάγματος - προς εκλογές οδεύει η χώρα

Σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν και αναθεώρηση του συντάγματος οδηγείται η Αίγυπτος, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του στρατού.

Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Λίγες ώρες νωρίτερα - στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα - ο στρατός είχε ανακοινώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον Πρόεδρος.

Στο μήνυμά του ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, είπε ότι «ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία». Τόνισε ότι «ο στρατός ήταν και θα παραμείνει, μακριά από τα πολιτικά».

Όπως είπε, ο έκπτωτος πλέον πρόεδρος Μόρσι δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του λαού.

Εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, όπως ανέφεραν στρατιωτικές και δικαστικές πηγές.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ, αμέσως μετά το διάγγελμα του στρατηγού Φατάχ Αλ Σισί.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, συνεργάτης του έκπτωτου προέδρου δήλωσε - σύμφωνα με το Associated Press - ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».

Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης, έκανε λόγο για ένα «ιδιότυπο πραξικόπημα» κατά το οποίο ο στρατός «αφουγκράζεται» το λαό.

Πηγή: skai.gr