Αίγυπτος: Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα περί παραίτησης της

O υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια η κυβέρνηση της χώρας έχει παραιτηθεί, στον απόηχο της 48ωρη προθεσμίας που έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία, ανταποκρινόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή της και αυτό που αναφέρθηκε για το θέμα αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άχμεντ Σουλεϊμάν έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου υπό τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι, απέρριψε το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας πως ο στρατός δεν τον είχε συμβουλευτεί και υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να επιδιώξει επίτευξη εθνικής συνεννόησης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι Ένοπλες Δυνάμεις προειδοποίησαν τον κ. Μόρσι πως έχει στην διάθεσή του 48 ώρες προκειμένου να αποδεχθεί την ανακατανομή της εξουσίας στην χώρα.

Παρά ταύτα, η γλώσσα που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία είναι σαφώς πιο διπλωματική σε σχέση με το τελεσίγραφο του στρατού, εγείροντας ερωτηματικά για τη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έλαβε γνώση της ανακοίνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων» και «η προεδρία διαπιστώνει πως ορισμένα χωρία του [τελεσιγράφου] φέρουν νοήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση σε ένα πολύπλοκο εθνικό περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση του προεδρικού γραφείου.

«Η προεδρία επιβεβαιώνει πως προχωρά στον προγενέστερα σχεδιασμένο δρόμο να προωθήσει βαθιά εθνική συνεννόηση [...] ανεξάρτητα από τυχόν ανακοινώσεις που βαθαίνουν τα χάσματα μεταξύ των πολιτών», συμπληρώνει το γραφείο του κ. Μόρσι.

Η απάντηση του κ. Μόρσι έρχεται καθώς έξι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MENA, στον απόηχο των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που σημάδεψαν την χώρα την Κυριακή, πρώτη επέτειο από την ανάδειξη του κ. Μόρσι στην εξουσία.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Τρίτη τον ισλαμιστή πρόεδρο να ακούσει τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού, και να εμπλακούν σε «σοβαρό εθνικό διάλογο» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η μαινόμενη πολιτική κρίση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ