Η λογοκρισία κόστισε ακριβά στον Τζόρτζ Μπους

Ένα πορτρέτο του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στο οποίο χρησιμοποιούνταν μαϊμούδες για να σχηματίσουν τη μορφή του, και το οποίο είχε καθαιρεθεί από έκθεση στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα - προκαλώντας πολλές αντιδράσεις για λογοκρισία - προβλήθηκε χθες σε μία τεράστια γιγαντοοθόνη στο Μανχάταν.
Το έργο «Μαϊμούδες του Μπους», ένας μικρών διαστάσεων πίνακας με ακρυλικό του καλλιτέχνη Κρις Σάβιντο, είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα στον εκθεσιακό χώρο Τσέλσι Μάρκετ, ώστε ανάγκασε τους ιδιοκτήτες του να κατεβάσουν την έκθεση, η οποία περιλάμβανε 60 έργα.
Το περιοδικό Animal Magazine, που διοργάνωνε την έκθεση, δήλωσε πως ανώνυμοι δωρητές πλήρωσαν τα έξοδα για να προβληθεί το πορτρέτο σε μία τεράστια ψηφιακή γιγαντοοθόνη πάνω από την είσοδο της Σήραγγας Χόλαντ, την οποία χρησιμοποιούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους χιλιάδες οδηγοί, που ταξιδεύουν ανάμεσα στο Μανχάταν και στο Νιου Τζέρσεϊ.
Οι διοργανωτές εκτιμούν πως τον πίνακα θα βλέπουν κάθε ημέρα για τον επόμενο μήνα πάνω από 400.000 οδηγοί καθημερινά. Η μορφή στο έργο μοιάζει στον Μπους, όμως έχει το χαρακτηριστικό ότι συντίθεται από επιμέρους εικόνες με μαϊμούδες που κολυμπούν σε μία λίμνη. Η τιμή εκκίνησης στον κατάλογο της αρχικής έκθεσης ήταν 3.500 δολάρια.
Το πρωτότυπο του έργου θα δημοπρατηθεί μέσω του eBay στο διαδίκτυο και μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν στους γονείς των αμερικανών στρατιωτών, που θα ήθελαν να ενισχύσουν με αλεξίσφαιρα γιλέκα τα παιδιά τους που υπηρετούν στο Ιράκ. «Πολλοί από τους φίλους μου υπηρετούν στο Ιράκ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Σάβιντο.
Νωρίτερα εντός του μηνός ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε επικριθεί από αμερικανούς στρατιώτες στο Κουβέιτ, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν άχρηστα μέταλλα για να ενισχύσουν τα τεθωρακισμένα τους.
Πηγή: skai.gr