Guardian: Η ελληνική πρεσβεία και η αποστολή στον ΟΗΕ στόχοι των παρακολουθήσεων των ΗΠΑ

Η πρεσβεία της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αποστολής της στα Ηνωμένα Έθνη ήταν δύο από τους στόχους των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η επιχείρηση κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ είχε κωδική ονομασία «Powell» ενώ η αποστολή κατά της πρεσβείας ήταν γνωστή ως «Klondyke», όπως αναφέρει η Guardian.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ως πηγές έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, οι ελληνικές αποστολές συγκαταλέγονται στις αποστολές 38 χωρών που αναφέρονται ως «στόχοι» και παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Πέραν της ελληνικής αντιπροσωπείας, «στόχοι» απετέλεσαν αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και οι πρεσβείες άλλων μη Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Ινδία.

Η παρακολούθηση της γαλλικής αποστολής αποκαλούταν «Blackfoot», ενώ η δράση κατά της γαλλικής πρεσβείας ήταν γνωστή ως «Wabash».

Παράλληλα, τα έγγραφα περιγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια έναν εντυπωσιακό αριθμό κατασκοπευτικών πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν έναντι της εκάστοτε πρεσβείας ή αντιπροσωπείας.

Τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι στόχος της κατασκοπείας κατά της αποστολής της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον ήταν να αποκτηθεί βαθιά γνώση των πολιτικών διαφορών και των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ενωμένης Ευρώπης.

Τα έγγραφα της NSA χρονολογούνται από το 2010 και είναι μέρος των πληροφοριών που διέρρευσε ο καταζητούμενος πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν. 

Οι αποκαλύψεις της Guardian έρχονται μία ημέρα έπειτα από πολύκροτο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που είχε επίσης μερική πρόσβαση σε έγγραφα που δόθηκαν από τον Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, στόχος των ΗΠΑ ήταν ακόμα και η έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το Der Spiegel, στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν όχι μόνον η εγκατάσταση μικροφώνων μέσα στο κτίριο της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον, αλλά επίσης η διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής που επέτρεπε στις ΗΠΑ να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα εσωτερικά έγγραφα. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στον ΟΗΕ παρακολουθούνταν με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα αυτά, στα οποία οι Ευρωπαίοι αναφέρονται ρητά ως «στόχοι προς προσβολήν».

Οι αποκαλύψεις του Der Spiegel προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των Βρυξελλών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γαλλία και την Γερμανία να ζητούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Η NSA έχει διαμηνύσει ότι «απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού», στα αιτήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης των ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ έχει προκαλέσει "ρήξη της εμπιστοσύνης" και μπορεί να είναι η αρχή μίας "σοβαρής πολιτικής κρίσης", δήλωσαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, ενώ η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ζήτησε από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να δώσει όλα τα στοχεία για το πρόγραμμα παρακολούθησης Prism.

Ωστόσο, το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πρεσβειών και διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ και κρατών μελών της Ένωσης ξεπερνά τα όρια του Prism και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

"Εάν είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί κατασκόπευαν τους συμμάχους τους, θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για ρήξη της εμπιστοσύνης και έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ σοβαρό", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. "Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό και περιμένουμε την απάντηση της Ουάσινγκτον", πρόσθεσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Guardian