Στους δρόμους πάλλεται η καρδιά της Αιγύπτου – χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στην Αίγυπτο, «σημαδεύοντας» την πρώτη επέτειο από την άνοδο του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν κατακλείσει την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, «σημείο μηδέν» για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η ιαχή «Φύγε» ηχεί κατά μήκος της πλατείας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου. Όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές μέσω Twitter, πολλοί φιλοκυβερνητικοί κραδαίνουν ρόπαλα και ασπίδες, και φορούν αυτοσχέδιες πανοπλίες, ως προφύλαξη, όπως είπαν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές.

Πέραν του Καΐρου, πολυπληθείς διαδηλώσεις και σε πολλές άλλες πόλεις. Εκατοντάδες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε περιοχές της Αλεξάνδρεια, ενώ πορείες αναμένονται και στην παραθαλάσσια πόλη του Πορτ Σάιντ.

Οι κινητοποιήσεις της Κυριακής προκηρύχθηκαν προ ημερών από την επί το πλείστον κοσμική αντιπολίτευση, ως κίνηση διαμαρτυρίας κατά του κ. Μόρσι, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους παραμονής του ισλαμιστή ηγέτης στην εξουσία. Εχονται έπειτα από μία σειρά ημερών που σημαδεύτηκαν από βίαιες οδομαχίες μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός αμερικανός πολίτης.

Το κλίμα εντάθηκε ακόμα περισσότερο το Σάββατο, όταν η αντικυβερνητική οργάνωση Tamrod ανακοίνωσε πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Μόρσι και διενέργεια πρόωρων εκλογών έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές.

Ο εν λόγω αριθμός, εφόσον τα στοιχεία της Tamarod αληθεύουν, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 13,23 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του 2012, που τον έφεραν στην εξουσία.

Παρά ταύτα, ο κ. Μορσι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας.

«Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντες κατά [...] της συνταγματικής νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρσι σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κυριακάτικο φύλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ