Διεθνής προβληματισμός για τις αλβανικές εκλογές

Λίγα 24ώρα πριν τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία της 23ης Ιουνίου, στα Τίρανα πληθαίνουν οι ανησυχίες του διεθνή παράγοντα για ομαλή εκλογική διαδικασία στη χώρα.

Η επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR των εκλογών στην Αλβανία Cony McComarck κάλεσε την Τρίτη τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστευμένων στα Τίρανα, με κύριο θέμα τον προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση με τις εκλογές στην Αλβανία.

Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την κοινή δήλωση των Επιτρόπων της ΕΕ Catherin Ashton και Stefan Fyle, αντίστοιχα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, που απαιτούν από Τίρανα εκλογές σεβόμενων των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών προδιαγραφών, ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαδικασίες προς την επιδίωξη της Αλβανίας να πετύχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας μέλους της Ε. Ένωσης.

Την ίδια στιγμή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Αlexander Arvizu, δηλώνει επανειλημμένως ότι η χώρα του ζητάει από τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία διεξαγωγή εκλογών στα πρότυπα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος κατήγγειλε τις πραχτικές από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία ασκούν πιέσεις για την ψήφο ή εφαρμόζουν εξαγοραστικές μεθόδους. Χαρακτήρισε «ντροπή» την απαίτηση κομμάτων προς τους ψηφοφόρους να φωτογραφίσουν στο παραβάν μέσω του κινητού το ψηφοδέλτιό τους πριν την κάλπη.

Η προσοχή του επίσημου διεθνή παράγοντα έχει στραφεί ιδιαίτερα στο θέμα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία μετά την αποχώρηση των τριών μελών της, που εκπροσωπούν κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν λειτουργεί με την πλήρη 7-μελή σύνθεση. Η αντιπολίτευση επιμένει στην ανασύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με ίση συμμετοχή μελών από κόμματα της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με ανεξάρτητο πρόεδρο. Η κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή των μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που οικειοθελώς, κατ εκείνη, αποχώρησαν.

Η παρούσα σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων, επισημαίνει ο διεθνής παράγοντας που ασχολείται με τις εκλογές στην Αλβανία. Τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής δεν μπορεί να λάβουν εκείνες τις αποφάσεις για τις οποίες ο Εκλογικός νόμος απαιτεί τουλάχιστον απαρτία πέντε μελών ή και την υπερψήφιση πέντε μελών. Τόσο ο πρεσβευτής της Ε. Ένωσης, Ettore Sequi, όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης, εμφανώς ανήσυχοι τονίζουν, την επιμονή των δύο κομματικών στρατοπέδων να μείνουν στις θέσεις τους, όσον αφορά το θεσμό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση θα επιμένει στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων που θα εκδώσουν οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές και όχι τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ή του εκλογοδικείου. Σύμφωνα με το νόμο αρμοδιότητα αναγνώρισης τελικού εκλογικού αποτελέσματος έχει μόνο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και σε περίπτωση αντιδικίας το Εκλογοδικείο.

Η δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει ότι η αναμέτρηση στην προεκλογική φάση θα μεταβληθεί σε μετεκλογική αντιπαράθεση εφόσον τα δύο στρατόπεδα, κυβέρνηση με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσια και αντιπολίτευση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, έχουν πείσει τον εαυτόν τους και τους οπαδούς ότι θα είναι οι νικητές στις εκλογές αυτές. Η εμπειρία των εκλογών στην Αλβανία επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη ανησυχία εφόσον η δύσκολη φάση της εκλογικής διαδικασίας αρχίζει στην καταμέτρηση των ψήφων και την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Στις αλβανικές εκλογές κατεβαίνουν φέτος συνολικά 66 κόμματα χωρισμένα σε κυρίως δύο προεκλογικές συμμαχίες με ανεξάρτητα μόνο δύο κόμματα. Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία θεωρείται από τις πιο δαπανηρές στην Αλβανία και τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Τα δύο Κόμματα που έχουν αναλάβει την άμεση εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας, αντίστοιχα το παραδοσιακό ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ και τον νεοσύστατο Κόμμα των Ελλήνων, έχουν ενταχθεί στα απέναντι στρατόπεδα, δηλαδή το Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα αντίστοιχα.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο