Κύπρος: Το ψευδοκράτος αντίθετο στο διορισμό διαπραγματευτή

Την αντίθεσή του στον διορισμό διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως είναι η πρόθεση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, διατύπωσε ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Κουτλάι Ερκ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει παράταση των συνομιλιών και προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ερκ, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών, να επικεντρωθούν στην επίλυση του προβλήματος και να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Εξάλλου, ο κ. Ερκ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απορρίπτει οποιονδήποτε συσχετισμό του αεροδρομίου της Τύμπου (στα κατεχόμενα) με την επιστοφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους. Η Αμμόχωστος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, ενώ το να γίνει διεθνές το αεροδρόμιο είναι διεθνής υποχρέωση, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Αυτό, αναφέρεται, είχε υποδείξει και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του μετά το δημοψήφισμα του 2004, όταν ζητούσε τερματισμό της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ