Εντοπίστηκε μεταλλαγμένο γονίδιο που προδιαθέτει για κατάθλιψη

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης Neuron η ανακάλυψη αυτή μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν νέα τεστ που θα εντοπίζουν τη γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη αλλά και νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες. Η ανακάλυψη αυτή οφείλεται σε μια ομάδα επιστημόνων της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας, επικεφαλής των οποίων ήταν δύο βιολόγοι, οι καθηγητές Μαρκ Κάρον και Σιαοντόνγκ Ζανγκ.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, η μετάλλαξη του οποίου οδηγεί στη μείωση της παραγωγής σεροτονίνης, του χημικού νευροδιαβιβαστή που πιστεύεται ότι επηρεάζει τη διάθεση. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς δρα η σεροτονίνη, όμως έχει παρατηρηθεί ότι τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας αυτής στο αίμα συνοδεύονται από καλύτερη διάθεση. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως τα Prozac και Zoloft παρατείνουν την επίδραση της σεροτονίνης.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Ντιουκ εξέτασαν 87 άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και διαπίστωσαν ότι το 10% έφερε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο. Μεταξύ των υγιών εθελοντών μόνο το 1% είχε το γονίδιο αυτό. «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να επαληθευτούν, όμως δείχνουν πως θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προσαρμόσουμε τις θεραπείες ανάλογα με το αν οι ασθενείς φέρουν ή όχι το μεταλλαγμένο γονίδιο» υπογράμμισε ο Δρ. Τόμας Ινσελ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, ενός ομοσπονδιακού οργανισμού που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα.
Πηγή: skai.gr