ΗΠΑ: Δύσκολη και επικίνδυνη η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος δεν κινούνται προς την επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας, ή της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος, όπως διεμήνυσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προτίθενται να εφοδιάσουν τους σύρους αντικαθεστωτικούς με φονικό οπλισμό.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι κάποιο είδος πανάκειας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτή η στρατηγική «είναι δραματικά πιο δύσκολη και επικίνδυνη στην Συρία» σε σύγκριση με την περίπτωση της Λιβύη.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρόουντς αποσαφήνισε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει αποκλείσει «κανένα ενδεχόμενο», εξηγώντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποστολή αμερικανών στρατιωτών στην εμπόλεμη Συρία.

«Πιστεύουμε πως η καλύτερη πορεία δράσης θα ήταν να ενισχύσουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση», προσέθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, πέραν των αμφιβολιών που έχει εκφράσει για τα αμερικανικά στοιχεία περί χρήσης χημικών, βάσει των οποίων οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες, η Μόσχα εξαπέλυσε και νέα «πυρά» την Παρασκευή, προειδοποιώντας πως η υποστήριξη των αντικαθεστωτικών θα μπορούσε να κλιμακώσει την βία στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνομιλίας, ο κ. Λαβρόφ «τόνισε πως ένα τέτοιο βήμα [εξοπλισμού των ανταρτών] δημιουργεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης [της βίας] στην περιοχή, τη στιγμή που οι κατηγορίες κατά της Δαμασκού για την χρήση χημικών όπλων δεν υποστηρίζονται από επιβεβαιωμένα γεγονότα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ