Γερμανία: Κάναμε λάθη με τα Euro Hawk, αλλά δεν είναι αιτία παραίτησης

Σε παραδοχή των λαθών στα οποία υπέπεσε όσον αφορά το σκάνδαλο αγοράς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Euro Hawk προέβη την Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Τόμας ντε Μεζιέρ, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως οι κακοί χειρισμοί του δεν συνιστούν λόγο για να παραιτηθεί.

Ο κ. ντε Μεζιέρ έχει έλθει στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος αφότου ακύρωσε τα σχέδια αγοράς τεσσάρων Euro Hawk τον Μάιο, δεχόμενος πυρά για την καθυστέρηση του υπουργείου να δράσει, δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους αγοράς αλλά και το ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη θα πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφάλεια πτήσης.

«Κοιτώντας πίσω, πρέπει να πω πως όταν άκουσα για ‘επιλύσιμα προβλήματα’ περίμενα πάρα πολύ. Έπρεπε να είχε θέσει ερωτήματα, και να είχα ζητήσει αναφορά όσον αφορά το μέγεθος των προβλημάτων και το πώς θα μπορούσαν να λυθούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γερμανός αξιωματούχος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Εμείς – και αυτό περιλαμβάνει και εμένα ως υπουργό – δεν φέραμε σε πέρας τα καθήκοντά μας με επαρκή επιμέλεια», συνέχισε ο κ. ντε Μεζιέρ.

Παρά ταύτα, ο γερμανός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως η «σωστή απόφαση» να ακυρώσει την προμήθεια των τεσσάρων αεροσκαφών «δεν είναι λόγος να παραιτηθώ.

»Αντίθετα, μου δίνει την ευκαιρία και το κίνητρο να αποφύγω την επανάληψη τέτοιων ζητημάτων», κατάληξε.

Τρεις πλέον μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, το σκάνδαλο Euro Hawks δίνει «πυρομαχικά» στην κεντροαριστερά αντιπολίτευση να επικρίνει τις επιλογές της κ. Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι δύο υπουργοί της καγκελαρίου έχουν παραιτηθεί αφότου διαπιστώθηκε λογοκλοπή στα διδακτορικά τους, ενώ στα τέλη του 2012 ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ παραιτήθηκε λόγω οικονομικών χαρών που έκανε σε γνωστούς του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ