Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας, λόγω του κινδύνου πλημμυρών έπειτα από πέντε ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει την άνοδο της στάθμης ή και την υπερχείλιση των ποταμών, οδηγώντας την εκκένωση πεδινών περιοχών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και η πρωτεύουσα Πράγα.

Στρατιώτες τοποθέτησαν μεταλλικά εμπόδια και σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν το κέντρο της Πράγας από τη ροή των υδάτων, ενώ παράλληλα διατάχθηκε το κλείσιμο σταθμών του μετρό και επιβλήθηκαν περιορισμοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ιστορικό κέντρο της Πράγας συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχοντας εκατοντάδες κτήρια, εκκλησίες και μνημεία που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει κατά τις τελευταίες ημέρες την βόρεια Ευρώπη έχει προκαλέσει έως τώρα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, ενώ μονάχα στην Τσεχία δεκάδες κάτοικοι αγνοούνται.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ) ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης 1,3 δις. κορώνων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι βροχοπτώσεις έχουν επαναφέρει στο μυαλό των τσέχων πολιτών τις αναμνήσεις από τις πλημμύρες του 2002, που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων και απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες από τις εστίες τους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ