Δημιουργία αγγλόφωνου καναλιού από το Αλ Τζαζίρα

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα προγραμματίζει επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία αγγλόφωνου καναλιού μέχρι το τέλος του 2005, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης.
Το Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, θα προσλάβει περισσότερους από 300 ανθρώπους για τη λειτουργία του αγγλόφωνου καναλιού, που θα δικτυωθεί σε τρία περιφερειακά κέντρα, από τα οποία το ένα θα βρίσκεται στην Κουάλα Λουμπούρ, όπως δήλωσε ο Τζιχάντ Μπαλούτ.
Tο νέο κανάλι θα ονομάζεται Al Jazeera International και στόχος του θα είναι να παρουσιάσει μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σε σχέση με τα δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CNN και το BBC, τα οποία θεωρεί ότι δεν είναι ισορροπημένα.
Το Αλ Τζαζίρα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ και κέρδισε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Αράβων τηλεθεατών στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή οι τηλεθεατές που παρακολουθούν καθημερινά το πρόγραμμά του υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, «κανάλι της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ, Χάζεμ Σααλάν σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ Σάρκ αλ Αουσατ, προσθέτοντας ότι το γραφείο του αραβικού δικτύου στο Ιράκ που υποτίθεται ότι έκλεισε με απόφαση των αρχών «λειτουργεί μυστικά και σε παράβαση του νόμου».
Ο ιρακινός υπουργός Αμυνας, τόνισε επίσης ότι ο ιρακινός Ομαρ Χαντίντ, "ένας τρομοκράτης που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα» είναι «αδελφός» του διευθυντή του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Ιράκ,Χάμεντ Χαντίντ,μέσω του οποίου εξασφαλίζει «τα βίντεο που δείχνουν τους αποκεφαλισμούς ομήρων στη Φαλούτζα».
Το Αλ Τζαζίρα είχε διαψεύσει τις καταγγελίες της σαουδαραβικής εφημερίδας τονίζοντας ότι ο διευθυντής του γραφείου του δικτύου στο Ιράκ δεν έχει συγγενική σχέση με τον Ομαρ Χαντίντ.
Πηγή: skai.gr