Έκθεση του Ισραήλ διαψεύδει γαλλικό ρεπορτάζ για το θάνατο ενός 12χρονου Παλαιστίνιου

Αβάσιμο χαρακτηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση, με έκθεσή της που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, ένα ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το γαλλικό κανάλι France 2 και αφορούσε το θάνατο ενός μικρού Παλαιστίνιου στην αγκαλιά του πατέρα του το 2000, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, από τον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους ενόπλους, στην έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι αντίθετα με το ρεπορτάζ, στις τελικές, αμοντάριστες εικόνες που είδε η κυβερνητική επιτροπή το παιδί είναι ζωντανό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τα συμπεράσματα της 40σέλιδης έκθεσης που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου. «Η εκδοχή που διαδόθηκε από το ρεπορτάζ χρησίμευσε ως έμπνευση και δικαιολόγηση της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού. Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν τα ψέματα είναι η αλήθεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο συγγραφέας της έκθεσης Γιόσι Κουπερβάσερ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Διεθνών Σχέσεων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι αρνήθηκε να δώσει τις αμοντάριστες εικόνες στις ισραηλινές αρχές. Δεν διευκρίνισε πώς έφτασε το υλικό αυτό στα χέρια της επιτροπής. Σύμφωνα με την έκθεση "δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο πατέρας του παιδιού Τζαμάλ αλ Ντούρα ή το παιδί χτυπήθηκαν με τον τρόπο που παρουσίαζε το ρεπορτάζ (...) Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες κανείς από τους δύο δεν χτυπήθηκε". Σημειώνει επίσης ότι με βάση τη βαλλιστική εξέταση από τις σφαίρες που έπεσαν κοντά στον πατέρα με το παιδί διαπιστώνεται ότι "είναι άκρως αμφίβολο οι σφαίρες να εβλήθησαν από τις θέσεις των Ισραηλινών, όπως άφηνε να εννοηθεί το ρεπορτάζ του France 2".

Ο πατέρας του παιδιού από την πλευρά του τη χαρακτήρισε " εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη".

Ο πατέρας του παιδιού από την πλευρά του είπε ότι η έκθεση είναι "κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου". "Οι Ισραηλινοί ψεύδονται και προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της οικογένειάς του και των ισραηλινών αρχών.

Στο μεταξύ, στις 22 Μαΐου το εφετείο του Παρισιού αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τη μήνυση που έχει υποβάλει ο δημοσιογράφος Σαρλ Εντερλέν που επιμελήθηκε το ρεπορτάζ εναντίον του Φιλίπ Καρσεντί, τον διευθυντή ενός ιστότοπου ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος είχε κατηγορήσει το δημοσιογράφο ότι το ρεπορτάζ ήταν παραποιημένο.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ