Κινητοποιήσεις σε κάθε επίπεδο ετοιμάζει η Ομογένεια

Αισθήματα πίκρας και αγανάκτησης διακατέχουν την ομογένεια για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Σωτήρης Πρώιος, ανέφερε ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε επίπεδο και στη συγκέντρωση θα ληφθούν αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό όλων των οργανώσεων και παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ευχαρίστησε τους ομογενείς για τη βοήθεια και την προσφορά τους προς την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στο ΣΑΕ υποστήριξε ότι «μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο, ανοίγοντας την ομπρέλα του σε όλους τους φορείς και καλύπτοντας όλο το φάσμα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας».
Σε σκληρή δήλωση προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας «για να αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας». Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος εξέφρασε επίσης τη λύπη του «διότι οι από ετών προσπάθειες για παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους κύκλους της αμερικανικής κυβερνήσεως και μάλιστα σε στιγμή και συγκυρία άκαιρη.
Έντονα αντέδρασε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την εσπευσμένη και μονομερή αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση, του κράτους της Π.Γ.Δ.Μ. υπό την προσωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάνει, επίσης, λόγο για προκλητική ενέργεια της μόλις επανεκλεγείσας κυβέρνησης Μπους.
Πηγή: skai.gr