Το Ιράν διαπραγματεύεται εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα

Συμφωνία για εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με την Πιονγκιάνγκ η Τεχεράνη, όπως ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Κασεμί (φωτό) στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο Κασεμί πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη διατηρεί οικονομικές σχέσεις με πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Συρίας, προσθέτοντας ότι η ισλαμική δημοκρατία ακόμη εξάγει πετρέλαιο στη Δαμασκό παρά τα τεκταινόμενα στην αραβική χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών προγραμμάτων και των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησαν τις αγορές του ιρανικού πετρελαίου καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον επίσης πιέζει τις χώρες της Ασίας ώστε κι αυτές να συμμετέχουν στο εμπάργκο κατά του Ιράν.

Η συνεργασία της Βόρειας Κορέας και του Ιράν δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο της πυρηνικής τεχνολογίας. Τη δεκαετία του 1990 η Βόρεια Κορέα ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων στη Τεχεράνη.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ