Κέρι: Απογοητευμένος από πρόοδο με Ιράν, αλλά προσοχή ενόψει εκλογών

Την απογοήτευση του για την αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων της «Ομάδας των 5+1» με το Ιράν, αναφορικά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέφρασε την Πέμπτη το υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, συστήνοντας ωστόσο υπομονή ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στο περσικό κράτος.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Κέρι σημείωσε πως δεν προσμένει «οτιδήποτε δραματικό» εντός των επόμενων δύο μηνών σε ό,τι αφορά την ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας παρά ταύτα πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά την οδό της σύνεσης και την προσεκτική προετοιμασία οιασδήποτε πρωτοβουλίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Οι ομάδα των «5+1» αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ήτοι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν την Γερμανία. Κατά τους, τελευταίους δύο μήνες, η «ομάδα» έχει έρθει σε επαφές με την Τεχεράνη στο Αλμάτι του Καζακστάν, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης τους ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι κάλπες στο Ιράν είναι προγραμματισμένες για τις 14 Ιουνίου, με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να μην έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μία τρίτη προεδρική θητεία.

Οι τελευταίες εκλογές, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για νοθεία και χειραγώγηση του αποτελέσματος, σε βάρος των μεταρρυθμιστών και προοδευτικών υποψηφίων.

Η μετεκλογική αντιπαράθεση μετεξελίχθηκε γρήγορα σε σφοδρές οδομαχίες στους δρόμους της Τεχεράνης, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πολλά επιφανή στελέχη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων παραμένουν σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού από το 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ