Τέλος εποχής για τους «Times»

Ακολουθώντας τα βήματα του Independent, της καθημερινής κεντροαριστερής εφημερίδας του δημοσιογραφικού ομίλου Independent News and Media, που υιοθέτησε το νέο του σχήμα στις 17 Μαΐου, οι συντηρητικοί Times εγκατέλειψαν σήμερα το μεγάλο μέγεθος, διατηρώντας ωστόσο αυτό το σχήμα για την κυριακάτικη έκδοσή τους, τους Sunday Times.
«Η Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2003 θα είναι μια νέα σημαντική ημερομηνία στη μακρά και εξαίσια ιστορία των Times (...), καθώς από εκείνη την ημέρα οι Times θα είναι μια εφημερίδα `κόμπακτ`», σημειώνει ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Ρόμπερτ Τόμσον, στο κύριο άρθρο στη δεύτερη σελίδα.
Η εμπειρία του σχήματος «κόμπακτ» - η λέξη που χρησιμοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί η αναφορά στο ταμπλόιντ, ένας όρος που στη Βρετανία συνδέεται με λαϊκές εφημερίδες όπως η Sun και η Daily Star, οι οποίες είναι διάσημες για τις φωτογραφίες γυμνών κοριτσιών που δημοσιεύουν στην τρίτη σελίδα τους - ξεκίνησε για τους Times στις 26 Νοεμβρίου του 2003. Ωστόσο το «μικρό αδελφάκι» έμεινε τότε στη σκιά του μεγάλου μεγέθους.
«Αναλύσαμε τις πωλήσεις μας σε μορφή `κόμπακτ` στη Σκοτία, στη Βόρεια Ιρλανδία και στη νοτιοδυτική Αγγλία που αυξήθηκαν σημαντικά (σ.σ. 21,5% στη Βόρεια Ιρλανδία, 11% στη Σκοτία), πριν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε οριστικά το μεγάλο μέγεθος», υπογράμμισε σήμερα ο Πολ Χέις, γενικός διευθυντής της εφημερίδας, δικαιολογώντας το ολοκληρωτικό πέρασμά της σε σχήμα κόμπακτ.
Δεύτερη σε κυκλοφορία από τις λεγόμενες «ποιοτικές» βρετανικές καθημερινές εφημερίδες, με πωλήσεις 660.000 φύλλων, μακράν των 914.000 αντιτύπων που πωλεί η πιο συντηρητική Daily Telegraph, οι Times παίρνουν ωστόσο ένα ρίσκο.
Εκεί όπου η εφημερίδα ήταν ακόμη διαθέσιμη σε μεγάλο μέγεθος, τις τελευταίες εβδομάδες, είχε όχι λιγότερους από 200.000 αναγνώστες. Οι αναγνώστες αυτοί μπορεί τώρα να εγκαταλείψουν τη News International, το δημοσιογραφικό όμιλο του αυστραλο-αμερικανού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, για να πυκνώσουν τις τάξεις της Telegraph (δεξιά) ή των Financial Times (κεντροδεξιά).
Για ορισμένους παρατηρητές των βρετανικών ΜΜΕ, η αναπόφευκτη απώλεια των αναγνωστών που συνδέονται με το μεγάλο μέγεθος μπορεί ωστόσο να αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό αν οι Times καταφέρουν, με την αλλαγή του μεγέθους τους, να προσελκύσουν ένα μέρος των 2,5 εκατομμυρίων αγοραστών της Daily Mail, μιας ταμπλόιντ που τάσσεται καθαρά υπέρ της δεξιάς και μπορεί να υποφέρει από την άφιξη του Ρούπερτ Μέρντοχ στον προνομιακό της χώρο.
Πηγή: skai.gr