Κλείσιμο

Λάβετε μέτρα για να εγκαταλείψετε τη Ν. Κορέα προειδοποιεί ξένους η Πιόνγκ Γιάνγκ

Προειδοποίηση προς τους ξένους πολίτες που βρίσκονται στην Νότια Κορέα να λάβουν μέτρα προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα εξέδωσε την Τρίτη η Πιόνγκ Γιάνγκ, όπως μεταδίδει το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν επιθυμούμε να βλάψουμε τους ξένους στη Νότια Κορέα, εάν υπάρξει πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ειρήνης για την Ασία και των Ειρηνικό.

Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Κορέα πρόσφατα απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Νότο με πυρηνική επίθεση, προειδοποιώντας παράλληλα τις διπλωματικές αποστολές που εδρεύουν στην Πιόνγκ Γιάνγκ ότι από τις 10 Απριλίου κι έπειτα δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Μάλιστα, την Τρίτη, οι περίπου 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι που απασχολούνται στην βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, η οποία λειτουργεί από κοινού μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, δεν παρουσιάστηκαν για εργασία.

Πρέπει να σημειωθεί λιγοστοί ειδικοί ανέμεναν ότι η Βόρεια Κορέα θα διακινδύνευε την λειτουργία της Κεσόνγκ, η οποία αποφέρει στο απομονωμένο κράτος 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από εμπόριο και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τοποθέτησε αντιβαλλιστικούς πυραύλους PAC-3 σε στρατηγικά σημεία γύρω από την πρωτεύουσα Τόκιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βορράς τοποθέτησε στην ανατολική ακτή της κορεατικής χερσονήσου δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, οι οποίοι πιστεύεται πως έχουν πεδίο δράσης περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ.

Η Ουάσιγκτον έχει αποσαφηνίσει ότι εκλαμβάνει ως σοβαρές τις απειλές της Βορείου Κορέας, ενισχύοντας τις δυνάμεις της στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και διαμηνύοντας ότι θα υπερασπισθεί τους συμμάχους της στην περιοχή.

Παρά ταύτα, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η στάση του απομονωμένου καθεστώτος συνάδει με παλαιότερες κινήσεις εκφοβισμού και απειλητικής ρητορικής από την πλευρά της Πιόνγκ Γιάνγκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ