Ανησυχίες για τη μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ

Να τηρήσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις, ζήτησαν οι Βρυξέλλες από τα κράτη μέλη, καθώς οι εισφορές για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μειώθηκαν κατά €2.3 δις το 2012, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση, σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας, πυροδοτώντας φόβους ότι η ΕΕ μπορεί να αποτύχει να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της στα Ηνωμένα Έθνη για το 2015 να διαθέσει το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) των χωρών της για οικονομική βοήθεια.

Πέρυσι, τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ, μια ομάδα 25 οικονομικά ισχυρών χωρών, χορήγησαν €50,5 δις στην Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια (ODA), ενώ το 2011 το ποσό ανερχόταν στα €52.8 δις. Η ΕΕ, στο σύνολό της, έδωσε €55.1 δις το 2012, δηλαδή €1,1 δις λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Χώρες της ΕΕ, χορήγησαν 0,39% του ΑΕΕ σε εξωτερική οικονομική βοήθεια, ενώ το 2012 το ποσό ήταν 0,42%. Η ΕΕ, ως σύνολο, συνέβαλε κατά 0,43%, λίγο πιο κάτω από το 0,45% του προηγούμενου έτους.

Ο Andris Piebalgs, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ανάπτυξη δήλωσε «Βλέπω με λύπη ότι μερικά κράτη μέλη προέβησαν σε μειώσεις των προϋπολογισμών τους στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο κύριος χορηγός, αλλά δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης του συλλογικού μας στόχου, δηλαδή την παροχή 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Κρίση

Όλες εκτός από δύο χώρες της ΕΕ -η Αυστρία (+6,1%) και το Λουξεμβούργο (+9,8%)- προχώρησαν σε περικοπές του προϋπολογισμού τους για εξωτερική οικονομική βοήθεια. Η λιτότητα που έπληξε τις Ισπανία (-49,7%), Ιταλία (-34,7%), Ελλάδα (-17%) και Πορτογαλία (-13,1%), προκάλεσε μειώσεις, μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλα μέλη της επιτροπής, στην αναπτυξιακή βοήθεια που προσφέρουν.

Μεγάλοι Ευρωπαίοι χορηγοί, όπως οι Γερμανία (-0,7%), Γαλλία (-0,10%) και Ηνωμένο Βασίλειο (-2,2), προχώρησαν επίσης σε μικρές μειώσεις στην εξωτερική βοήθεια.

Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησαν την οικονομική κρίση και την αναταραχή στην ευρωζώνη για τις μειώσεις, καθώς πολλές χώρες αγωνίστηκαν για την εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών τους.

«Κατανοώ ότι κάποιες από τις χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχει ανάγκη για την τήρηση των δεσμεύσεων μας», δήλωσε ο Piebalgs.

Σε καλό δρόμο


Μόνο η Αυστρία (+6.1%) και το Λουξεμβούργο (+9.8%) αύξησαν τις οικονομικές συνεισφορές τους, λόγω των δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους της Υποσαχάριας Αφρικής και την αύξηση των διμερών επιχορηγήσεων, αντίστοιχα.

Η Κομισιόν είπε ότι μόνο η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ολλανδία, έχουν ήδη φτάσει το στόχο του 0.7% του ΑΕΕ.

Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι η μείωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αντανακλάται στις πιστώσεις του προϋπολογισμού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε ότι η κυβέρνηση να μπορεί να συμβάλει παρέχοντας το 0,56% του ΑΕΕ το 2012 και το 0,7% του ΑΕΕ από το 2013 και μετά, με σκοπό να φτάσει τους στόχους για την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Οι χώρες-μέλη της επιτροπής που βρίσκονται εκτός της ΕΕ τα πήγαν καλύτερα, με την Κορέα (+17,6%), την Αυστρία (+9.1%) και τον Καναδά (+4,1%) να αυξάνουν την οικονομική βοήθεια σημαντικά, λόγω της αύξησης στα προγράμματα βοήθειας και στις διμερείς επιχορηγήσεις, στην περίπτωση του Καναδά.

Συνολικά οι 25 χώρες της επιτροπής χορήγησαν €97.8 δις στο δίκτυο της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, μια μείωση της τάξεως του 4% σε σχέση με το 2011, όταν μειώθηκε κατά 2%. Αυτό ανήλθε σε 0.29% του συνολικού τους ΑΕΕ.

Η ΕΕ παραμένει η μεγαλύτερη χορηγός στον κόσμο με το μερίδιο της να αντιστοιχεί στο ήμισυ της αναπτυξιακής βοήθειας του ΟΟΣΑ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν συμφωνήσει σε μια δέσμευση ύψους €58.7 δις για εξωτερική βοήθεια, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020, ενώ αρχικά είχε προταθεί το ποσό των €70 δις από την Κομισιόν.

Η Κομισιόν βλέπει την οικονομική βοήθεια ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση. «Όπως μας υπενθυμίζει η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή του Σάχελ και του Κέρατος της Αφρικής είναι πιο αποτελεσματικό να επενδύεις στην ανάπτυξη και στην απάλειψη των αιτιών της φτώχειας από το να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα πολύ αργότερα», δήλωσε ο Piebalgs.

Μία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου τον περσινό Οκτώβριο, αναφέρει ότι το 85% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Απόψεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, Angel Gurria είπε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός, ότι η δημοσιονομική απειλή στα κράτη μέλη μας, έχει οδηγήσει σε μια δεύτερη διαδοχική πτώση στο σύνολο της οικονομικής βοήθειας, αλλά με ενθαρρύνει από το γεγονός ότι, παρά την κρίση, εννέα χώρες κατάφεραν να αυξήσουν την ενίσχυση τους ... Ελπίζω η τάση του να μην πηγαίνει η εξωτερική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, θα αντιστραφεί».

Η εμπειρογνώμονας της Oxfam ΕΕ, η Catherine Olier, είπε: «Η οικονομική βοήθεια δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια μικρή αλλά πολύ καίρια επένδυση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ασφαλή κόσμου. Αυτές οι μειώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών δεν θα λάβει τη βοήθεια που του είναι απαραίτητη για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων και αντίστοιχα, πολλά παιδιά δεν θα μπορέσουν να λάβουν την εκπαίδευση που χρειάζονται, έτσι ώστε να βρουν καλύτερη δουλειά. Αυτή η μαζική απόσυρση επενδύσεων σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από το χάος που δημιουργήθηκε από τους πλούσιους τραπεζίτες και ως εκ τούτου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν λιγότερο στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας προς τα εμπρός. «Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει οικονομική βοήθεια δείχνει ότι και οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, αν πραγματικά ενδιαφέρονταν. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά πολιτικής βούλησης. Η οικονομική βοήθεια χτίζει νοσοκομεία, πληρώνει τους μισθούς των γιατρών και αγοράζει βιβλία και ιατρικό εξοπλισμό. Χώρες όπως η Γερμανία -η οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης- και η Γαλλία, οι οποίες παραδοσιακά ανήκουν στους μεγάλους χορηγούς, πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ανθρώπινο κόστος του να μην αυξήσουν τη βοήθεια και να κάνουν το σωστό».

Η Eloise Todd, διευθύντρια της ΟΝΕ, μιας οργάνωσης κατά της φτώχειας είπε: «Η στιγμή δεν ευνοεί τη μείωση των οικονομικών ενισχύσεων. Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, όσον αφορά στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Με τη σωστή ηγεσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, είμαστε σίγουροι ότι η οικονομική βοήθεια θα αποδώσει τα μέγιστα. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους: σε δεκατρείς χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής σύντομα θα έχει μειωθεί η παιδική θνησιμότητα κατά δυο-τρίτα. Η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, αλλιώς κινδυνεύει να πάει χαμένη η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί από το 2000».
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr