Β. Κορέα: Εμποδίζει την είσοδο νοτιοκορεατών στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ

Την είσοδο νοτιοκορεατών εργαζομένων στο «διακορεατικό» βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ εμπόδισε το πρωί η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην χερσόνησο.

«Η Βόρεια Κορέα μας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι επιτρέπει μόνο τις αναχωρήσεις από το Κάεσονγκ και απαγορεύει την είσοδο στο συγκρότημα», δήλωσε ο Κιμ Χιουγκ Σουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν διευκρίνισε για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, 861 νοτιοκορεάτες βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. «Αναμένουμε οι πολίτες μας να επιστρέφουν χωρίς δυσκολία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι για τη Νότια Κορέα είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των υπηκόων της.

Υπό κανονικές συνθήκες, η διέλευση των συνόρων για τους νοτιοκορεάτες γίνεται στις 8:30 τοπική ώρα (23:30 GMT).

Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Με το πέρασμα, ωστόσο, του χρόνου το συγκρότημα έγινε μια πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Το συγκρότημα παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, με εξαίρεση μια ημέρα το 2009.

Η Πιονγκγιάνγκ μπλόκαρε την πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της.
Η διέλευση των συνόρων γινόταν κανονικά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμό του εκλαμβάνεται ως κλιμάκωση της έντασης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
Πηγή: skai.gr