Επιτροπή αλληλεγγύης από την κυπριακή παροικία της Βρετανίας

Τη σύσταση επιτροπής αλληλεγγύης που θα έχει ως αποστολή την προσέλκυση επενδυτών και τη διευκόλυνση των εισφορών στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε η παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, με μαζική παρουσία μελών της κοινότητας, προτάθηκε μια σειρά πρακτικών ενεργειών για τη στήριξη του κυπριακού κράτους και όσων πολιτών έχουν ανάγκη.

Βασικός άξονας των προτάσεων ήταν η συνδρομή των μελών της παροικίας, Κυπρίων αλλά και μη Κυπρίων επιχειρηματιών στο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο πέρα από την πρόθεση στήριξης της Κύπρου προσφέρει το κίνητρο της επένδυσης σε τίτλους συνδεδεμένους με τα μελλοντικά κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι η συνεισφορά στο Ταμείο αξίζει να παρουσιαστεί πειστικά ως επένδυση και όχι ως μία απλή φιλανθρωπική κίνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή σημαντικών παραγόντων από την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας.

Όπως και άλλα στελέχη της παροικίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης που είχε περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας στα στούντιο των ενημερωτικών καναλιών και ραδιοφώνων της Βρετανίας μεταφέροντας το κλίμα στην Κύπρο και στην ομογένεια - ανέφερε ότι δέχεται μηνύματα από απελπισμένος συμπατριώτες που ζητούν καθοδήγηση ενόψει πιθανής μετοίκησής τους στη Βρετανία.

Οι προτάσεις που τέθηκαν προς εξέταση από την επιτροπή αλληλεγγύης που θα σχηματιστεί εντός μίας εβδομάδας αφορούσαν μια σειρά ενεργειών που θα προσφέρουν οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη σε πολιτεία και πολίτες, αλλά και σε μέλη της ομογένειας που επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Στα άμεσα βήματα που μπορούν να γίνουν τονίστηκε η πιθανότητα δημιουργίας ενός ταμείου για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης στην Κύπρο, με διαβαθμίσεις εισφορών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Ευρείας στήριξης έτυχε η πρόταση για τη διοργάνωση μιας συναυλίας με καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την παροικία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη συχνότερων ταξιδιών στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει τόνωση του τουρισμού και την οικονομίας.

Τονίστηκε η σημασία προσφοράς στις τράπεζες τροφίμων αλλά και στο θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου. Προτάθηκε μάλιστα η αξιοποίηση χώρων της Εκκλησίας στη Βρετανία για τη συλλογή τροφίμων επί κάποιο ορισμένο διάστημα. Η Ομοσπονδία κλήθηκε επίσης να προσεγγίσει ανθρώπους στη Βρετανία, όπως επαγγελματικά σώματα, δικηγόρους και οικονομολόγους που έχουν εμπειρία από την τραπεζική κρίση του 2008 ώστε να αντληθούν πολύτιμες γνώσεις. Σημειώθηκε εξάλλου ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα δίκτυο ενημέρωσης και διευκόλυνσης επιχειρηματιών από τη Βρετανία που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση, καθώς επίσης και η ανάγκη δραστηριοποίησης των πολλών επιτυχημένων και εύπορων επιχειρηματιών κυπριακής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Επίσης, τονίστηκε η σημασία της παρουσίασης της πολιτικής και ενεργειακής σημασίας της Κύπρου και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημαντικό κρίθηκε να οργανωθεί ένα δίκτυο καθοδήγησης και στήριξης νεοαφιχθέντων Κυπρίων στη Βρετανία, με συμβουλές και βοήθεια για την ανεύρεση κατοικίας και εργασίας, την υποβολή αιτήσεων για επιδόματα πρόνοιας, την προσαρμογή στη βρετανική καθημερινότητα. Επισημάνθηκε ο ρόλος που μπορούν να αναλάβουν οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζήνων. Στάθηκε στο γεγονός ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν με τη Βρετανία, καίτοι εκτός ευρωζώνης ήταν η μόνη χώρα που εξαρχής στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων. Ο κ. Ζήνων ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του κ. Κασουλίδη, ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κάλεσε την κα. Λαγκάρντ και το Eurogroup να είναι πιο ευέλικτοι απέναντι στη Λευκωσία, ενώ από τις πρώτες στιγμές στην Κύπρο έσπευσε ανώτερο τεχνοκρατικό κλιμάκιο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών για τη βοήθεια αναδιάρθρωσης του τραπεζιτικού τομέα (σ.σ. υπό τον ανώτερο λειτουργό του υπουργείου Τομ Σκόλαρ, ειδήμονα σε θέματα τραπεζών). Ανέφερε επίσης ότι σε συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων οι αποφάσεις της ευρωζώνης για την Κύπρο χαρακτηρίστηκαν «ληστεία υπό το φως της ημέρας».

Αποκάλυψε επίσης ότι με τη βοήθεια φίλων της Κύπρου στη Βουλή των Λόρδων έχει γίνει προσέγγιση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες της Κοινοπολιτείας που διατηρεί κρατικό επενδυτικό ταμείο, από όπου έχει εκδηλωθεί ένα πρώτο ενδιαφέρον για επένδυση στο κυπριακό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ο κ. Ζήνων ξεκαθάρισε ότι οι όποιες τουρκικές οχλήσεις σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς στερούνται ουσίας. Όπως είπε, η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη πάνω στο ζήτημα, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους κατά των τουρκικών ισχυρισμών.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Ομοσπονδίας έχει ήδη προγραμματιστεί συνοδεία Βρετανών βουλευτών που εργάζονται για την προώθηση των κυπριακών συμφερόντων συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γκρεγκ Κλαρκ, αλλά και συνάντηση με βουλευτές όλων των κομμάτων στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ενημέρωση και προτάσεις για την υπεράσπιση των Κυπρίων πολιτών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο