Μπερσάνι: Η ιταλική κυβέρνηση θα χρειαστεί να «κάνει θαύματα»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση την οποία έχει κληθεί να σχηματίσει θα χρειασθεί να «κάνει θαύματα» προκειμένου να επαναφέρει την σε ύφεση Ιταλία στο δρόμο της ανάπτυξης εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία δραματική κατάσταση [...] χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση που να πραγματοποιεί θαύματα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερσάνι, έπειτα από τις επαφές που είχε με ηγέτες εργατικών συνδικάτων και την ένωση βιομηχάνων.

Την Τρίτη ο κ. Μπερσάνι θα ξεκινήσει γύρο επαφών με τα πολιτικά κόμματα, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί εκ νέου στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την έκβαση της προσπάθειάς του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ναπολιτάνο έδωσε στον ηγέτη της κεντροαριστεράς τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Παρασκευή.

Οι προσπάθειες του κ. Μπερσάνι έρχονται περίπου έναν μήνα έπειτα από τις ατελέσφορες εκλογές του Φεβρουαρίου, όταν καμία παράταξη δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών σε αμφότερες την κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Η νομοθετική διαδικασία στην Ιταλία απαιτεί την επικύρωση ενός νομοσχεδίου και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.

Ο κ. Μπερσάνι θα συναντηθεί με τον κεντροδεξιό συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Τρίτη. Κατά τις τελευταίες ημέρες, ο Καβαλιέρε έχει επανειλημμένα καλέσει τον Μπερσάνι να συναινέσει στον σχηματισμό μίας μεγάλης συμμαχίας μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, υπογραμμίζοντας ότι ειδάλλως θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

«Είναι λάθος να χαραμίζουμε χρόνο κατ΄ αυτόν τον τρόπο, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία είναι τραγική. Χρειαζόμαστε μία γερή κυβέρνηση», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Μπερλουσκόνι στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Canale 5.

Ο κ. Μπερσάνι απορρίπτει έως τώρα αυτό το ενδεχόμενο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ