Κένυα: Νίκη του Ουχούρου Κενιάτα (upd)

Νίκη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, με οριακή πλειοψηφία της τάξης του 50,07%, καταδεικνύουν τα τελικά αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές της αφρικανικής χώρας.

Χιλιάδες οπαδοί του κ. Κενιάτα πανηγυρίζουν στους δρόμους του Ναϊρόμπι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για επεισόδια ή ταραχές.

Ο κύριος ανθυποψήφιος του κ. Κενιάτα, Ράιλα Οντίνγκα, είχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για την εγκυρότητα των προσωρινών αποτελεσμάτων, και αναμένεται να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Αμφότερα τα δύο στρατόπεδα έχουν καταγγείλει σειρά παρατυπιών κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Η νίκη του κ. Κενιάτα στις προεδρικές εκλογές αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της αφρικανικής χώρας, δεδομένου ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του νυν αναπληρωτή πρωθυπουργού για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στις ταραχές που ακολούθησαν τις εκλογές του 2007.

Οι εκλογές του 2007 σημαδεύτηκαν από το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από λόγω δριμύτατων συγκρούσεων μεταξύ φυλών που υποστήριζαν υποψήφιους που αμφισβητούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» για τυχόν νίκη του κ. Κενιάτα, ενώ παραπλήσια στάση τηρούν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. 
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ