Ιταλία: Ανοιχτός ο δρόμος νέων εκλογών έπειτα από τελεσίγραφο Μπερσάνι

Στο δρόμο των νέων εκλογών φαίνεται πως κινείται η Ιταλία, έπειτα από το «τελεσίγραφο» που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, προς τον Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, ζητώντας καλώντας τον είτε να υποστηρίξει τον σχηματισμό μίας κεντροαριστερής κυβέρνησης είτε να επιστρέψει στις κάλπες.

«Τώρα ο Γκρίλο πρέπει να πει τι θέλει. Αλλιώς όλοι πάμε σπίτια μας, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερσάνι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RAI.

Παράλληλα, ο κ. Μπερσάνι επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στις δύο εναλλακτικές λύσεις που έχουν προταθεί, δεδομένων των ατελέσφορων εκλογών, δηλαδή το σχηματισμό μίας ακόμη τεχνοκρατικής κυβέρνησης ή μίας ευρείας συμμαχίας που θα περιλαμβάνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε πλειοψηφία εδρών στον κεντροαριστερό συνασπισμό του κ. Μπερσάνι στην κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν έδωσε σε καμία παράταξη καθαρή πλειοψηφία στην Γερουσία, με το κόμμα του κ. Γκρίλο να διαδραματίζει ρόλο πιθανού ρυθμιστή, αφότου άντλησε μεγάλο μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρίλο έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα κόμματα, εξηγώντας ωστόσο πως προτίθεται υποστηρίξει μεμονωμένα νομοσχέδια τα οποία θεωρεί αξιόλογα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ