Σε νέο αδιέξοδο οι ΗΠΑ ενόψει αυτόματων περικοπών ύψους 85 δισ.

Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή αυτόματων δημοσιονομικών περικοπών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Οι επίμαχες περικοπές θα πλήξουν πρωτίστως στρατιωτικά και κοινωνικά προγράμματα και είναι προγραμματισμένες να τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή στις 6:59 το πρωί, ώρα Ελλάδας, το Σάββατο, 2 Μαρτίου, δίνοντας στα δύο κόμματα λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει προειδοποιήσει ότι οι περικοπές θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία, και έχει καλέσει τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των δύο κομμάτων στο Λευκό Οίκο προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος αναμένει μία «δημιουργική συζήτηση», όχι όμως μία συμφωνία για την αποφυγή των περικοπών.

Παρά ταύτα, ο κ. Ομπάμα έχει επιρρίψει ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους για την έως τώρα αποτυχία των επαφών, σημειώνοντας ότι «έχουν ψηφίσει ώστε να αφήσουν ολόκληρο το βάρος της μείωσης του ελλείμματος να πέσει στην μεσαία τάξη» και κατηγορώντας τους πως είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν την υλοποίηση των περικοπών αντί να «κλείσουν έστω μία φορολογική ‘τρύπα’ που ευνοεί τους πλούσιους και τους διασυνδεδεμένους».

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι η επιβολή ορισμένων φορολογικών αυξήσεων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της όποιας συμφωνίας, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτό το σκεπτικό.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ