Ανησυχία για τη μαζική έξοδο των νέων και μορφωμένων της νότιας Ευρώπης

Χιλιάδες νέοι έλληνες και ισπανοί εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια «μαζική έξοδος» νέων, μορφωμένων ισπανών – το λεγόμενο «brain drain» (διαρροή εγκεφάλων) - που έγινε τελευταία φορά στα τέλη του Ισπανικού Εμφυλίου το 1939.

Ακόμη πιο ανησυχητικό από την ευρωπαϊκή πλευρά του, είναι το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπουν απλά τη νότια Ευρώπη. Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ακριβή στοιχεία, το γραφείο μετανάστευσης του Μεξικού, το Instituto Nacional de Migracion, αναφέρει ότι ο αριθμός των ισπανών που τους χορηγήθηκε άδεια εργασίας μόνο το τελευταίο 3μηνο του 2012 ήταν 7,630.

Αυτές οι τάσεις μετανάστευσης για αναζήτηση εργασίας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την ΕΕ, που είναι αντιμέτωπη με τα χειρότερα ποσοστά ανεργίας εδώ και δεκαετίες, ύστερα από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης το 2008.

Τον Μάρτιο, η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει τον «Μεγάλο Συνασπισμό για Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας», προωθώντας μέτρα που έχουν ως στόχο την αύξηση της εργασιακής κινητικότητας, αλλά επίσης και τον εξορθολογισμό της κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα προκειμένου να αντιστοιχήσει τις κενές θέσεις εργασίας με τις δεξιότητες.

Οι ρίζες του προβλήματος «brain drain»- η έλλειψη δηλαδή θέσεων εργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο και η έλλειψη εξειδικευμένων νέων στο Βορρά της Ευρώπης- θα απαιτήσει «βαθύτερες θεραπείες».

Νέα πρότυπα δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες
Σύμφωνα με την Fiona Fanning, γενική γραμματέα του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), η αυξανόμενη ζήτηση για καταρτισμένους εργαζομένους στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στις πιο σταθερές οικονομίες εμποδίζεται όχι μόνο από την έλλειψη των νεοεισερχομένων στο επάγγελμα, αλλά και από τις αναντιστοιχίες στα προσόντα που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Η έλλειψη κοινών μέσων κατανόησης και κατάλληλης επικοινωνίας των επαγγελματικών προσόντων στον τομέα των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών όπως επίσης και των προοπτικών μιας ελκυστικής σταδιοδρομίας, θεωρούνται βασικοί λόγοι για αυτό.

Έχοντας ως στόχο να βρεθεί μια λύση σε αυτό, το «Πλαίσιο Προσόντων» [e-Competence Framework-(e-CF)], ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, θα αναγνωριστεί ως προτεραιότητα από τον Μεγάλο Συνασπισμό.

Παρέχει ένα πρότυπο για να περιγράψει τις δεξιότητες ενός εργαζομένου ή ενός μάνατζερ στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Το e-CF θα εφαρμοστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε ανθρώπινα δυναμικά, από επαγγελματίες στις νέες τεχνολογίες που επιδιώκουν να εμβαθύνουν την καριέρα τους και την ειδίκευσή τους, καθώς και από ειδήμονες που παράσχουν εκπαίδευση πάνω στις νέες τεχνολογίες, πιστοποιήσεις, εργασίας και υπηρεσίες.

Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχυθεί επίσης από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που σχετίζονται με την πιστοποίηση. Για παράδειγμα η CEPIS, υπόσχεται να αναλάβει μια πανευρωπαϊκή «Αξιολόγηση e-Competence», ένα διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο που θα έχει στόχο να βοηθήσει τους τωρινούς και μελλοντικούς επαγγελματίες στις νέες τεχνολογίες να εντοπίσουν τα προσόντα που χρειάζονται στον τομέα της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, έχοντας τη δυνατότητα έτσι να προσαρμόζονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας.

Θα μπορούν να ελέγχουν και να αξιολογούν τα προσόντα τους συγκριτικά με διάφορα άλλα προφίλ και να «εξοπλίζουν» καλύτερα τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας την «Αξιολόγηση».

Ανάγκη για πρότυπα στην εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες
Όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν σύντομα, σύμφωνα με την Kathryn Parsons, επικεφαλής της De-Coded, που κάνει μαθήματα πάνω στον προγραμματισμό υπολογιστών.

Η De-Coded έχει διαπιστώσει πρωτοφανή ζήτηση για τα μαθήματά της από επαγγελματίες αλλά και μη εκπαιδευμένα άτομα όλων των ηλικιών. Υπάρχει σίγουρα αδυναμία κάλυψης της ζήτησης για εκπαίδευση, σύμφωνα με την Parsons.

«Η κωδικοποίηση δεν διδάσκεται στα σχολεία και δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μεθοδολογίες για την μέτρηση της ικανότητας κωδικοποίησης», είπε.

Η Yvonne van Hest, επαγγελματίας στις νέες τεχνολογίες από το Αϊντχόβεν, αναγνώρισε ότι το βασικό πρόβλημα του «Brain Drain» βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων στην ίδια την Ολλανδία.

«Έχουμε μόλις 18% νέων που ασχολούνται με τεχνικά θέματα, ενώ χρειαζόμαστε 40%», είπε. «Πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε το γερμανικό σύστημα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη πολιτισμική αξία στις νέες τεχνολογίες καθώς και τεχνικοί μηχανικοί».

Η μετανάστευση «επωφελής» μακροπρόθεσμα
Σύμφωνα με την Van Hest, τον Απρίλιο θα διεξαχθεί κοινό συνέδριο μεταξύ του τεχνολογικού τομέα από την Ολλανδία και την Ισπανία, μαζί με αντιπροσώπους της Κομισιόν.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν φαύλο κύκλο ώστε οι ειδικευμένοι άνεργοι που εγκαταλείπουν την Ισπανία σε μεγάλους αριθμούς για να έρθουν στην Ολλανδία να ισορροπούνται με πολιτικές που θα ωφελούν ολόκληρη την Ευρώπη», εξήγησε.

Ωστόσο βλέπει και θετικά από το «brain drain». Οι ισπανοί τεχνικοί που εργάζονται στην Ολλανδία ευνοούν την ολλανδική οικονομία- και τους ίδιους- αλλά επίσης και την Ισπανία.

Βραχυπρόθεσμα, η μετανάστευση μειώνει την πίεση στους προϋπολογισμούς καθώς οι ισπανοί άνεργοι μεταβαίνουν στη Γερμανία αντί να επιδιώκουν τα κοινωνικά οφέλη της πατρίδας τους.

Και μακροπρόθεσμα, μια «δεξαμενή» ειδικευμένων εργαζομένων μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία όταν τελειώσει η κρίση.

«Η μετανάστευση στον χώρο της Πληροφορικής ήταν πάντα πιο αυξημένη σε σχέση με άλλους κλάδους, καθώς αναφέρεται σε επιστήμονες με ιδιαίτερα αυξημένη εκπαίδευση και ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια συχνά είναι αναγκαστική ενώ παλαιότερα ήταν αποκλειστικά θέμα επιλογής καριέρας. Ακόμα, όμως, και αυτό μπορεί να έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις για ελληνικές εταιρίες πληροφορικής καθώς, πλέον, είναι πιο εύκολο μέσω των πολλών Ελλήνων-στελεχών σε ξένες εταιρίες να βρεθούν σημεία επαφής και να αναπτυχθούν συνεργασίες», δήλωσε στην EurActiv.gr ο Δημήτρης Μπογιατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Mediascape ΕΠΕ και Μέλος Δ.Ε Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr