Ρουμανία: Εντοπίστηκαν εκατό κιλά κρέατος αλόγου στο Βουκουρέστι

Εκατό κιλά κρέατος αλόγου, με την ένδειξη «βόειο» στην ετικέτα των συσκευασιών εντοπίστηκαν στο Βουκουρέστι όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας της Ρουμανίας, Ατσιμ Ιριμέσκου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιρισμέσκου, στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, έγιναν έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων της νομοθεσίας και την αλλαγή της σήμανσης του προϊόντος κατά τη «διαδρομή» του στη διατροφική αλυσίδα, και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Εθνικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (ANSVSA), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων της Ρουμανίας, Μιχάι Τουρτσάνου, απάντησε στις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη συμμετοχή ενός σφαγείου, που ανήκει στον πατέρα του, στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Ο κ. Τουρτσάνου έδωσε εξηγήσεις στην αστυνομία αναφορικά με τον εντοπισμό κρέατος αλόγου που έφερε την ετικέτα «βόειο κρέας», σε αποθήκη της εταιρείας Florea Carn (με έδρα το Ντρασκάνι), στην επαρχία Ίλφοφ. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Φλορέα Τουρτσάνου, πατέρας του επικεφαλής της .

Ο πρόεδρος της ANSVSA επιμένει ότι η υπόθεση είναι αβάσιμη και κατήγγειλε ότι μεταποιητικές βιομηχανίες κρέατος προχωρούν σε εκφοβισμό του, καθώς ο ίδιος παρήγγειλε τη διενέργεια ελέγχων σε αυτές. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, παραγωγός κρέατος στην περιοχή Άλμπα Ιουλία (κεντρική Ρουμανία) έβαλε πλαστές ετικέτες σε αλογίσιο κρέας, με την επωνυμία της εταιρείας του πατέρα του, της Florea Carn για να τον υποδείξει ως εμπλεκόμενο στο διατροφικό σκάνδαλο.

Όπως ανακοίνωσε η ANSVSA από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί κίνδυνοι για την υγεία των ρουμάνων καταναλωτών, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι έρευνές της επικεντρώνονται στην ύπαρξη φαινυλοβουλταζόνης (αναλγητική ουσία που απαγορεύεται στα προϊόντα διατροφής).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ