Μίλαν Τζβέρο: Πέθανε το «δεξί χέρι» του Μλάντιτς

Ο σερβοβόσνιος Μίλαν Τζβέρο, που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας 1992-95 και «δεξί χέρι» του Ράτκο Μλάντιτς, πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου σε ηλικία 75 ετών σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Ο στρατηγός
Τζβέρο πέθανε χθες το απόγευμα μετά από ακρωτηριασμό κάτω άκρου" δήλωσε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Kρέγκοβιτς σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Το 2010, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον Τζβέρο σε πέντε χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου, ιδίως για το ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου οι Σερβικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους.

Όντας υπαρχηγός του Μλάντιτς, ο οποίος είναι σήμερα σε δίκη στο ίδιο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, ο Τζβέρο ήταν υπεύθυνος για την "ηθικό των στρατευμάτων και νομικές υποθέσεις".

Παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY το 2005, και απελευθερώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη του μετά την έκτιση των δύο τρίτων της ποινής του, όσο ήταν υπό κράτηση.

Οι σφαγές του Ιουλίου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, στην τελική φάση του γιουγκοσλαβικού πολέμου, θεωρούνται ως χειρότερη αγριότητα της Ευρώπης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν χαρακτηριστεί ως γενοκτονία από το διεθνές δικαστήριο.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ