Αποκαλυπτικό «μανιφέστο» της Αλ Κάιντα βρέθηκε στο Μάλι

Έγγραφο που προσφέρει ένα άνευ προηγούμένου «παράθυρο» στον τρόπο σκέψης της Αλ Κάιντα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της οργάνωσης για την κατάληψη του βόρειου Μάλι αποκαλύπτει σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, το πρακτορείο Associated Press.

Όπως αποκαλύπτει το εν λόγω έγγραφο, τμήματα του οποίου βρέθηκαν σε ένα κυβερνητικό κτήριο που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι ισλαμιστές, η Αλ Καίντα είχε προβλέψει τη Δυτική στρατιωτική επέμβαση που οδήγησε τελικά στην απώθηση των ισλαμιστών ανταρτών από το βόρειο τμήματα της αφρικανικής χώρας, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αδυναμία της στην περιοχή.

«Είναι πολύ πιθανό, ίσως βέβαιο, ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα λάβει χώρα [...] που τελικά είτα θα μας υποχρεώσει να υποχωρήσουμε στις πίσω βάσεις μας ή θα προκαλέσει τον λαό εναντίον μας», γράφει χαρακτηριστικά ο Αμντελμαλέκ Ντρουκντέλ, ο άνδρας που διορίσθηκε ως ανώτατος διοικητής της οργάνωσης στη Βόρεια Αφρική από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτό τον σημαντικό παράγοντα, δεν πρέπει να πάμε πολύ μπροστά στις αποφάσεις μας ή να φαντασθούμε πως αυτό το σχέδιο [Μάλι] είναι ένα σταθερό ισλαμικό κράτος».

Παράλληλα, το έγγραφο καταδεικνύει μία εντυπωσιακή διχογνωμία εντός των ηγετικών κόλπων της ισλαμικής οργάνωσης όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι ισλαμικές δυνάμεις επέβαλαν τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, με τον ίδιο τον Ντρουκντέλ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το μαστίγωμα γυναικών αλλά και την καταστροφή αρχαίων μνημείων στην πόλη του Τιμπουκτού.

«Μία από τις λάθος πολιτικές που σκεπτόμαστε ότι εκτελέσατε είναι η ακραία ταχύτητα με την οποία εφαρμόσατε τη Σαρία, χωρίς να λάβετε υπόψη σας την σταδιακή εξέλιξη που πρέπει να ακολουθηθεί σε ένα περιβάλλον που αγνοεί τη θρησκεία», σημειώνει ενδεικτικά ο Ντρουκντέλ.

«Το νεογνό [Μάλι] είναι στις πρώτες του ημέρες, σέρνεται στα γόνατά του και δεν έχει ακόμα σταθεί στα δύο του πόδια», γράφει χαρακτηριστικά ο επικριτικός διοικητής. «Εάν πραγματικά θέλουμε [το νεογνό] να σταθεί στα δύο του πόδια, σε αυτόν τον κόσμο γεμάτο εχθρούς που περιμένουν να χτυπήσουν, πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος, να το πάρουμε από το χέρι, να το βοηθήσουμε και να το υποστηρίξουμε έως ότου να σταθεί», καταλήγει.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ με πληροφορίες από Associated Press