Εξεταστική Επιτροπή για την ομηρία της Β. Οσετίας

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στο τραγικό τέλος της ομηρίας στο σχολείο του Μπεσλάν διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμευόμενος να παράσχει όλα τα στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τουλάχιστον 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σχολείο, όπου οι Τσετσένοι αυτονομιστές κρατούσαν ομήρους περισσότερα από 1.000 άτομα.
"Ενδιαφερόμαστε να έχουμε μία πλήρη και αντικειμενική εικόνα των τραγικών γεγονότων που συνδέονται με την ομηρία στο Μπεσλάν» δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Ανω Βουλής.
Νωρίτερα πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημόσιας έρευνας, υποστηρίζοντας ότι η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «πολιτικό σόου».
Την Παρασκευή όμως, υποσχέθηκε ότι η εξεταστική επιτροπή θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την έρευνα.
>
Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας

Προς αποφυγήν παρόμοιων τραγικών περιστατικών, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την τοποθέτηση ανιχνευτών μεταλλικών αντικειμένων σε σταθμούς του μετρό, σε πολυκαταστήματα και θέατρα.
Η Μόσχα προαναγγέλλει επίσης αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις δημοκρατίες του Βόρειου Καυκάσου με τη δημιουργία ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουέβσκι, επανέλαβε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εξαπολύσει προληπτικά χτυπήματα σε βάσεις τρομοκρατών «οπουδήποτε στον κόσμο» -μία θέση που έχει προκαλέσει διφορούμενες αντιδράσεις στη Δύση.
Τέλος, το Κοινοβούλιο της Β.Οσετίας υπέδειξε τον πρώην υπουργό Μεταφορών της δημοκρατίας, Αλάν Μποράτζοφ, ως το νέο πρωθυπουργό, έπειτα από την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης την Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr