Μπάρακ: Το Ισραήλ (ίσως) πίσω από την αεροπορική επιδρομή στη Συρία

Στην πρώτη έμμεση παραδοχή πως το Ισραήλ ενδέχεται να ήταν υπεύθυνο για μία πολύκροτη πρόσφατη αεροπορική επιδρομή κατά συριακών στόχων προέβη ο υπουργός Άμυνας του εβραϊκού κράτους, Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα σε αυτά που διαβάσατε στις εφημερίδες» αλλά «εξακολουθώ να σημειώνω ειλικρινά αυτό που έχουμε ήδη πει – και αποδεικνύει πως όταν λέμε κάτι το εννοούμε – πως δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτραπεί [στη Συρία] να μεταφέρει εξελιγμένα οπλικά συστήματα στο Λίβανο», σχολίασε με νόημα ο κ. Μπάρακ.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίμαχη αεροπορική επιδρομή έπληξε μία οχηματοπομπή συριακών αντιαεροπορικών όπλων που προορίζονταν για τη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί πως ήταν υπεύθυνο για την επιχείρηση. Η Δαμασκός αντιτείνει πως στόχος της επιδρομής ήταν ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του χημικού και συμβατικού οπλοστασίου που διαθέτει η Δαμασκός σε περίπτωση που οι αντάρτες ανατρέψουν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στον απόηχο της επίθεσης ο πρεσβευτής της Συρίας στο Λίβανο διεμήνυσε πως η Δαμασκός «έχει την επιλογή και τη δυνατότητα» να προβεί σε «αιφνιδιαστικά αντίποινα», προσθέτοντας ωστόσο πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

Στον αντίποδα, ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης και των αντικαθεστωτικών καταδίκασαν το γεγονός ότι η Δαμασκός δεν αντέδρασε στην αεροπορική επιδρομή, επισημαίνοντας πως η παθητική στάση της κυβέρνησης καταδεικνύει την αδύναμη θέση όπου έχει περιέλθει το καθεστώς Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάρακ δεν δίστασε να εκτιμήσει πως η πτώση του Άσαντ «έρχεται άμεσα», σημειώνοντας πως αυτό θα είναι ένα «μεγάλο πλήγμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ», «των μοναδικών συμμάχων που έχουν απομείνει» στο πλευρό του σύρου προέδρου.
Πηγή: skai.gr