ΟΗΕ: Ο στρατός του Μάλι να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού

Έκκληση στον στρατό του Μάλι απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη να «προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού» μετά τις πληροφορίες για «αντίποινα των στρατιωτών εναντίον πολιτών που ανήκουν στη φυλή των τουαρέγκ ή είναι αραβικής καταγωγής».

«Ζητώ από τον στρατό του Μάλι να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, ανεξάρτητα από φυλές ή εθνότητες», δήλωσε ο Αντάμα Ντιένγκ ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κατά της γενοκτονίας. Ο ίδιος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τον κίνδυνο αντιποίνων εναντίον των τουαρέγκ και των αράβων.

«Σημειώνονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του στρατού του Μάλι, συμπεριλαμβανομένων και ομαδικών εκτελέσεων και εξαφανίσεων στο Σεβαρέ, το Μοπτί, το Νιόνο και σε άλλες πόλεις κοντά στις εμπόλεμες ζώνες», πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν.

«Έχουμε επίσης πληροφορίες για περιπτώσεις λιντσαρίσματος και λεηλασιών σε κοινότητες τουαρέγκ και αραβικής καταγωγής αμάχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοηθούν τους ισλαμιστές αντάρτες, απλώς και μόνο επειδή ανήκουν στις ίδιες εθνοτικές ομάδες», επισήμανε ο Ντιένγκ.

Αυτές οι συστηματικές και εκτεταμένες βιαιοπραγίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν στυγερά εγκλήματα, τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι χθες, Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι εκτελέστηκαν από τον στρατό στο βόρειο Μάλι.

Σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μάλι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΜΕ
Πηγή: skai.gr