Δωρεές 450 εκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση ισλαμιστών στο Μάλι

Δεσμεύσεις για δωρεές συνολικού ύψους 455,5 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της Αποστολής Υποστήριξης που θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Associated Press και Bloomberg και το BBC.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση, οι αρχικές ανάγκες της Αποστολής Υποστήριξης ήδη προϋπολογίζονται στα 461 εκατομμύρια δολάρια, ξέχωρα από τα περίπου 499 εκατομμύρια που απαιτούνται για τις ανάγκες του μαλιανού τακτικού στρατού και των στρατευμάτων του μπλοκ δυτικοαφρικανικών κρατών ECOWAS που ήδη συρρέουν στην εμπόλεμη χώρα, τοποθετώντας το σύνολο της επιζητούμενης βοήθειας τουλάχιστον στα 960 εκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, το Al-Jazeera κάνει λόγο για δωρεές $600 εκατομμυρίων.

Η Αποστολής Υποστήριξης θα εγκατασταθεί στο Μάλι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για την παροχή 50 εκατομμυρίων ευρώ, η Γερμανία υποσχέθηκε πως θα δωρίσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, η Ιαπωνία προσέφερε 120 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία δήλωσε πρόθυμη να προσφέρει έως 200 αξιωματικούς για την εκπαίδευση της δύναμης ECOWAS, συμπεριλαμβανομένων 40 ανδρών που θα μπορούν να σταλούν στο Μάλι ως μέρος της 500μελούς εκπαιδευτικής αποστολής που σχεδιάζει η Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr