Γερμανικό «όχι» στις διακρίσεις εντός της ΕΕ

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαίων την περασμένη εβδομάδα, όταν στο διάγγελμά του είπε ότι θα επιδιώξει ριζική αλλαγή της ΕΕ και υποσχέθηκε δημοψήφισμα στη Βρετανίας για το εάν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στους «27», με την προϋπόθεση ότι θα επανεκλεγεί.

«Θα ήταν εντελώς λάθος να απαντήσουμε στο άνοιγμα του Cameron με ολική απόρριψη», είπε ο γενικός γραμματέας του βαυαρικού αδελφικού κόμματος της Merkel (Χριστιανοκοινωνική Ένωση), Alexander Dobrindt.

«Όποιος καταδικάζει συλλήβδην την ιδέα του Cameron για εθνικό δημοψήφισμα για την Ευρώπη, προκαλεί δυσπιστία για την Ευρώπη, δείχνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει κρυφτεί από τους λαούς», είπε στο περιοδικό Spiegel .

Ο υπουργός οικονομικών της Βαυαρίας Martin Zeil από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (επίσης κυβερνητικός εταίρος της Merkel), τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος του Cameron και ειδικά με την έκκλησή του περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της Merkel έγιναν πιο επικριτικοί απέναντι στην ΕΕ εν μέσω ανησυχιών ότι η ευρωζώνη θα καταστεί «ένωση μεταφορών», όπου οι πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να δίνουν δάνεια στους φτωχότερους γείτονες.

Ωστόσο ο Dobrindt έστειλε και μήνυμα για τα όρια της γερμανικής υπομονής.
«Είναι σαφές ότι σε μια ιδεώδη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για ειδικά δικαιώματα για μεμονωμένες χώρες», είπε, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών «επιστροφών» που διαπραγματεύθηκαν τη δεκαετία του 1980 και ουσιαστικά μειώνουν τη βρετανική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle, είπε σε άρθρο του στην Die Welt ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκτεταμένος επαναπατρισμός των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στο εθνικό επίπεδο, όπως θέλει ο Cameron, διότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ενιαία αγορά.

Η Merkel, μιλώντας στη Χιλή κατά τη σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, επανέλαβε την άποψή της ότι το Λονδίνο και οι ευρωπαίοι εταίροι του θα πρέπει να βρουν έναν αμοιβαίο αποδεκτό συμβιβασμό.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr