Φιλιππίνες: Ιστορική αναγνώριση των βασανισμών της δικτατορίας Μάρκος

Στην ιστορική αναγνώριση των βασανισμών και των διώξεων που έλαβαν χώρα κατά τη δικτατορία του Φερντινάντ Μάρκος προχωρά η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, προσφέροντας παράλληλα χρηματικές αποζημιώσεις στα χιλιάδες θύματα του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε στην ασιατική χώρα από το δικτατορικό καθεστώς το 1972.

Οι διώξεις, οι ξυλοδαρμοί, οι φυλακίσεις και οι εξαφανίσεις συνεχίστηκαν έως την ανατροπή του Μάρκος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1986. Παρά ταύτα, έπρεπε να μεσολαβήσουν ακόμα 27 χρόνια προκειμένου η Μανίλα να προβεί στην αναγνώριση των βιαιοτήτων που σημειώθηκαν υπό το βλέμμα του δικτατορικού καθεστώτος.

Το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τους βασανισμούς και προβλέπει αποζημίωση των θυμάτων επικυρώθηκε σήμερα, 28 Ιανουαρίου, από τη Βουλή των Φιλιππίνων, και το μόνο που απομένει πλέον είναι να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Μπενίγκνο Ακουίνο ΙΙΙ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα 9.539 αναγνωρισμένα θύματα των διώξεων θα λάβουν αποζημίωση από το συνολικό ποσό των 246 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ανακτηθεί από την περιουσία του δικτάτορα Μάρκος. Ωστόσο, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν από μία ανεξάρτητη επιτροπή και το ακριβές ποσό που θα λάβει το κάθε θύμα θα εξαρτηθεί από τα βασανιστήρια που υπέστη.
Πηγή: skai.gr