Κλείσιμο

Αίγυπτος: Επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στο Σουέζ – επτά νεκροί από τις ταραχές

Ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου παρατάχθηκαν από τα ξημερώματα στην πόλη Σουέζ, μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς από την Πέμπτη σημειώνεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

«Έχουμε ζητήσει να αποσταλούν περισσότερες ενισχύσεις έως ότου ξεπεραστεί η κρισιμότητα της κατάστασης», δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Άντελ Ρεφαάτ, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στο Σουέζ.

Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, αντίπαλοι του νυν προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, κατηγορώντας τον ότι «πρόδωσε την επανάσταση», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στο Πορτ Σέιντ, αλλά και στην πόλη Ισμαΐλια, όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις με τις αρχές.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν
-έξι στο Σουέζ και ένας στην Ισμαϊλίγια- και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε 12 περιφέρειες της Αιγύπτου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να «απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους» και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις φονικές συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Μόρσι δήλωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι και αστυνομικοί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι τραυματίες είναι 95.

Σήμερα Σάββατο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων αφού αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για την τραγωδία στο Πορτ Σάιντ, όταν περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα.
Πηγή: skai.gr