Μάλι: Στην αντεπίθεση περνούν οι ισλαμιστές αντάρτες (upd)

Σε αντεπίθεση πέρασαν σήμερα, 14 Ιανουαρίου, οι ισλαμιστές αντάρτες που ελέγχουν το βόρειο Μάλι, καταλαμβάνοντας την κεντρική πόλη Ντιαμπαλί, έπειτα από τρεις διαδοχικές ημέρες αεροπορικών επιδρομών κατά των θέσεών τους από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάληψη της Ντιαμπαλί έχει επιβεβαιωθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Οι περισσότερες γαλλικές επιδρομές έλαβαν χώρα σε απόμακρες περιοχές προς το βορρά, ωστόσο το βράδυ της Κυριακής τα γαλλικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών στα περίχωρα της Ντιαμπαλί, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η κάθοδος των ισλαμιστών προς τις πυκνοκατοικημένες νότιες ζώνες της αφρικανικής χώρας.

Το βόρειο Μάλι περιήλθε στον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών στις αρχές του 2012, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μολονότι η εξουσία έχει επιστέψει τυπικά στα χέρια των πολιτικών, οι πραξικοπηματίες φέρονται να εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην επιβολή μίας ιδιαίτερα συντηρητικής εκδοχής της Σαρία, έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, πρωτίστως της Γαλλίας, η οποία σημειώνει πως η επικράτηση της ανομίας στην περιοχή θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε βάση επιχειρήσεων για τρομοκρατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.
Πηγή: skai.gr