Κλείσιμο

Πακιστάν: Τουλάχιστον 115 νεκροί σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα στο Πακιστάν. Ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Η πρώτη επίθεση έλαβε χώρα σε ανοιχτή αγορά της Κουέτα το μεσημέρι, προκαλώντας το θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 40. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Ενωμένος Μπαλοχικός Στρατός, μία εκ των πολλών ένοπλων οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και απαιτούν την ανεξαρτητοποίηση του Μπαλοχιστάν από το Ισλαμαμπάντ.

Η αιματοχυσία συνεχίστηκε στην βορειοδυτική επαρχία Σουάτ, σε χώρο που είχαν συγκεντρωθεί πιστοί προκειμένου να ακούσουν το κήρυγμα τοπικού θρησκευτικού ηγέτη. Η έκρηξη στέρησε τη ζωή 21 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 60, σε μία περιοχή όπου κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των Ταλιμπάν.

Τέλος, ο κύκλος της βίας στράφηκε ξανά προς την Κουέτα, καθώς δύο εκρήξεις έπληξαν χώρο διασκέδασης, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 83 νεκρούς ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

Κρούσματα αυτονομιστικής βίας είναι αρκετά συνηθισμένα στην περιοχή της Κουέτα, ενώ τοπικοί ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση στις τακτικές δυνάμεις ασφαλείας, ισχυριζόμενοι πως αυτές βρίσκονται πίσω από ορισμένες επιθέσεις.

Το Μπαλοχιστάν είναι η μεγαλύτερη εκ των τεσσάρων επαρχιών που αποτελούν το Πακιστάν, καταλαμβάνοντας περίπου στο 44% της συνολικής έκτασης της ασιατικής χώρας. Διαθέτει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, χρυσού και χαλκού, ωστόσο η περιοχή είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη, αριθμώντας μόλις 8 εκατομμύρια κατοίκους τη στιγμή που ο συνολικός πληθυσμός του Πακιστάν ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: skai.gr