Μαζική συγκέντρωση Φατάχ στη Γάζα με χείρα φιλίας από Χαμάς – οδομαχίες διαδηλωτών

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ διαδήλωσαν σήμερα στη Γάζα με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την ίδρυση της οργάνωσης.

Πρόκειται για την πρώτη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Φατάχ από το 2007, έτος κατά το οποίο έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Παρά ταύτα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν βελτιωθεί κατά την τελευταία πενταετία, εξέλιξη που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η συγκέντρωση έλαβε χώρα αφότου η Φατάχ απέσπασε τη σχετική άδεια της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MAAN έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σε μία πόλη που αριθμεί 700.000 κατοίκους.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο παρατάξεων δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει. Ενδεικτικό των συνεχιζόμενων διαιρέσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τους Παλαιστινίους ήταν το γεγονός ότι οι Αρχές της Γάζας υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν την συγκέντρωση ενώ αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη, λόγω του συνωστισμού στους δρόμους της πόλης, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών ομάδων της Φατάχ.
Πηγή: skai.gr