Υπό αμερικανικό έλεγχο η Νατζάφ - μάχες στη Βαγδάτη

Έκρηξεις και πυκνοί πυροβολισμοί ακούστηκαν στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη στη Βαγδάτη ενώ αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το σημείο των εκρήξεων, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Αμερικανικά άρματα μάχης παρατάχθηκαν στην οδό Χάιφα, όπου, κατά τις ίδιες πηγές, ένοπλοι σιίτες επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα με όλμους και φορητές ρουκέτες. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια πληροφορία για θύματα.
>Στα χέρια αμερικανών η Νατζάφ
Αμερικανοί πεζοναύτες ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο στο κέντρο της Νατζάφ, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν αποκλείσει δρόμους που οδηγούν σε μουσουλμανικό ιερό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανοί πεζοναύτες σε άρματα μάχης πραγματοποιούν ελέγχους στην περιοχή ενώ σιίτες πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Σαντρ έχουν αποσυρθεί από το Τζαμί του Ιμάμη Αλι και από ένα γειτονικό κοιμητήριο.
Το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε πως αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους κοντά στην κατοικία του αλ Σαντρ, στη Νατζάφ, την ίδια ώρα που πεζοναύτες μάχονται με οπαδούς του στην περιοχή.
«Πόλεμο ικανό να καταστρέψει το Ιράκ» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, τις μάχες στη Νατζάφ.
«Πρόκειται για συνωμοσία κατά του ιρακινού λαού και σε τελευταία ανάλυση εναντίον του ίδιου του Ιράκ», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα ζήτησε σήμερα να τερματιστούν άμεσα οι μάχες στη Νατζάφ προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις στους ιερούς τόπους της Νατζάφ, θα μπορούσαν, όπως είπε, να έχουν επικίνδυνες συνέπειες.
>165 νεκροί
Την ίδια ώρα το ιρακινό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 600 σε διάφορες πόλεις του Ιράκ.
Εν τω μεταξύ, ένας Σύρος οδηγός φορτηγού και δύο Λιβανέζοι κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ένας Λιβανέζος που είχε συλληφθεί αιχμάλωτος μαζί με τους τρεις, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Πηγή: skai.gr