Προειδοποίηση Ιράν στον Καναδά μετά τη διαγραφή ομάδας από λίστα τρομοκρατίας

Το Ιράν εξαπέλυσε  τη Δευτέρα επίθεση στον Καναδά για την αφαίρεση μιας εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης ομάδας από τη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας που διατηρεί.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Καναδά για παραβίαση των παγκόσμιων δεσμεύσεων του και την υιοθέτηση μιας "επικίνδυνης" κίνησης.

Με τη διαγραφή της ομάδας Μουτζαχεντίν ελ Καλκ (MEK) από τη λίστα, ο Καναδάς "χρησιμοποιεί το θέμα της τρομοκρατίας ως ένα εργαλείο (και) παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις του," δήλωσε χαρακτηριστικά το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης IRIB.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για "σοβαρή προειδοποίηση" για τις συνέπειες της απόφασης για διαγραφή των ΜΕΚ από τη λίστα, λέγοντας ότι μετατρέπει τον Καναδά σε ένα "καταφύγιο για τους τρομοκράτες."

«Είναι μια επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να αποδυναμώσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» προσθέτει το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Ο Καναδάς στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τη διαγραφή της ομάδας από τη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας που διατηρεί, μετά από μια παρόμοια κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο Καναδάς πρόσθεσε στη λίστα την ιρανική ομάδα Quds, μια ειδική μονάδα δυνάμεων εντός των Φρουρών της Επανάστασης η οποίοι είναι επιφορτισμένη με αποστολές στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr