Αίγυπτος: Διαφαινόμενο «ναι» στο νέο Σύνταγμα με αποχή 68%

Το «Ναι» του αιγυπτιακού λαού διαφαίνεται πως απέσπασε το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου, έπειτα από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στη χώρα. Παρά ταύτα, η ιδιαίτερα υψηλή αποχή (68%) και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία πιθανότατα θα διατηρήσουν την ατμόσφαιρα πολιτικής πόλωσης που επικρατεί πολυπληθέστερη χώρα του Αραβικού κόσμου.

Το υπερψηφισθέν Σύνταγμα διατηρεί τη Σαρία ως την κύρια νομοθετική βάση στην Αίγυπτο, παραχωρώντας παράλληλα μεγάλες εξουσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος συντάχθηκε από μία συνταγματική εθνοσυνέλευση, όπου κυριαρχούσαν οι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Πολλοί φιλελεύθεροι, αριστεροί και χριστιανοί οι οποίοι υπηρετούσαν ως μέλη της εθνοσυνέλευσης παραιτήθηκαν από το σώμα, ισχυριζόμενοι πως οι θέσεις τους αγνοήθηκαν από την ισλαμική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι στηρίζουν τον πρόεδρο Μόρσι, συνολικά το 63,8% των 16,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες τάχθηκε υπέρ του Συντάγματος. Μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν αναμένεται να δημοσιευθούν πριν τη Δευτέρα, υψηλόβαθμα στελέχη της επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε καλέσει τον αιγυπτιακό λαό να απορρίψει το νέο Σύνταγμα, παραδέχονται την υπερψήφισή του.

«[Οι ισλαμιστές]κυβερνούν τη χώρα, διεξάγουν το δημοψήφισμα και επηρεάζουν τον λαό, τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, μίας οργάνωσης - ομπρέλα που απαρτίζεται από πολλές αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Εάν η επικύρωση του Συντάγματος επιβεβαιωθεί, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο του 2013.
Πηγή: skai.gr