Κλείσιμο

ΗΠΑ: Υπέρ της απαγόρευσης ημιαυτόματων όπλων ο Ομπάμα – υποχωρεί το λόμπι των όπλων;

Την «ενεργή υποστήριξή» του για την επαναφορά απαγόρευσης στην πώληση ημιαυτόματων όπλων προσέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να αναθέσει στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν την ηγεσία της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το εμπόριο όπλων στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα «υποστηρίζει ενεργά, για παράδειγμα, την δεδηλωμένη πρόθεση της γερουσιαστού Φάινσταϊν να αναβιώσει ένα νομοθέτημα που θα επανέφερε την απαγόρευση επιθετικών όπλων (assault weapons)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Το επίμαχο νομοθέτημα, που εξέπνευσε το 2004, όριζε ως assault weapons μία ποικιλία ημιαυτόματων όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει θετικά διακείμενος απέναντι στο ενδεχόμενο επαναφοράς της εν λόγω απαγόρευσης, παραμένοντας ωστόσο σιωπηλός όσον αφορά το θέμα της οπλοκατοχής κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.

Παράλληλα, ο κ. Κάρνεϊ υπογράμμισε πως ο κ. Ομπάμα προτίθεται να υποστηρίξει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που καλύπτει ένα «κενό» στην υπάρχουσα νομοθεσία, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες να αγοράζουν όπλα από ιδιώτες στο πλαίσιο εκθέσεων χωρίς να υφίστανται ελέγχους.

Το όλο ζήτημα αναμένεται να επιστρέψει στο Κογκρέσο στις αρχές του 2013, αναζωπυρώνοντας την πάντοτε θερμή πολιτική συζήτηση περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, στον απόηχο της πολύκροτης σφαγής 20 παιδιών σε σχολείο του Κονέκτικατ, η συζήτηση φαντάζει να στρέφεται για πρώτη φορά υπέρ της επιβολής αυστηρών ελέγχων στην πώληση όπλων.

Πιθανώς η μεγαλύτερη απόδειξη της αλλαγής κλίματος έρχεται από την ανακοίνωση της National Rifle Association (NRA), του μεγαλύτερου λόμπι υπέρ της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η NRA είναι προετοιμασμένη να προσφέρει συμβολές με νόημα προκειμένου να εξασφαλίσει πως αυτό δεν θα συμβεί ξανά», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, προαναγγέλλοντας συνέντευξη Τύπου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr