Ρομπέι: Η Ε.Ε. θα εξετάσει «όλες τις επιλογές» ώστε να υποστηρίξει τη συριακή αντίσταση

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει «όλες τις επιλογές» που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να «υποστηρίξει τη συμμαχία των συριακών αντιστασιακών δυνάμεων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Έχουμε ένα ηθικό καθήκον επί αυτού του θέματος, όπου τόσες πολλές αθώες ζωές χάνονται», συμπλήρωσε ο κ. Ρομπέι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε «την ανάγκη αποχώρησης του Άσαντ από την προεδρία», σημειώνοντας την υποστήριξη της Ευρώπης «προς ένα μέλλον που είναι δημοκρατικό και συμμετοχικό, με πλήρη υποστήριξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναθεωρεί τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Δαμασκό σε τριμηνιαία αντί για ετήσια βάση, γεγονός που θα διευκολύνει τις Βρυξέλλες να παράσχουν άμεσα οπλισμό στους αντικυβερνητικούς σε περίπτωση που το αποφασίσουν.

Τα σχόλια του κ. Ρομπέι έρχονται λίγες ημέρες έπειτα από την αναγνώριση της συσπειρωμένης συριακής αντιπολίτευσης από 114 κράτη, στο πλαίσιο της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στο Μαρόκο. Οι Φίλοι της Συρίας είναι μία κολεκτίβα κρατών που τηρούν επικριτική στάση προς το καθεστώς Άσαντ.

Ανάμεσα στα κράτη που έχουν προσφέρει διπλωματική αναγνώριση τους αντικαθεστωτικούς βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.

Πέραν της πολιτικής συσπείρωση
ς, οι σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης, εκλέγοντας ένα 30μελές ηγετικό συμβούλιο και αρχηγό επιτελείου.
Πηγή: skai.gr