Ρωσία: Ο Άσαντ μπορεί να χάσει τον πόλεμο

Στην παραδοχή πως το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ χάνει έδαφος και ενδέχεται να υποστεί την ήττα στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία προχώρησε για πρώτη φορά η Ρωσία, έως τώρα πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, εγείροντας το ενδεχόμενο μίας δραματικής αλλαγής στο διπλωματικό τοπίο.

«Πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Υπάρχει μία τάση για την κυβέρνηση να χάνει προοδευτικά τον έλεγχο αυξανόμενων εδαφικών εκτάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αρμόδιος για το ζήτημα της Συρίας. «Δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί [τυχόν] νίκη της συριακής αντίστασης».

Παρά ταύτα, ο κ. Μπογκντάνοφ απέφυγε να δηλώσει ρητά οιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Μόσχας όσον αφορά το συριακό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα του Κρεμλίνου για διάλογο μεταξύ καθεστώτος και αντικαθεστωτικών και προειδοποιώντας πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση εντατικοποίησης του ένοπλου αγώνα για την απομάκρυνση του Άσαντ.

«Οι συγκρούσεις θα γίνουν ακόμα πιο έντονες, και θα χάσετε δεκάδες χιλιάδες, πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε ο ρώσος αξιωματούχος.

«Εάν αυτό το [ανθρώπινο] κόστος για την εκδίωξη του προέδρου [Άσαντ] φαντάζει αποδεκτό σε εσάς, τότε τι μπορούμε να κάνουμε; Το θεωρούμε απαράδεκτο», συνέχισε ο κ. Μπογκντάνοφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους φόβους της Μόσχας για το ενδεχόμενο κατάληψης του συριακού χημικού οπλοστασίου από «εξτρεμιστές».
Πηγή: skai.gr