Στο μικροσκόπιο οι τεχνικές φοροαποφυγής στη Βρετανία

Για «ανηθικότητα» και «προσβολή προς τις βρετανικές επιχειρήσεις» κατηγορούν μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και καταβάλλουν χαμηλούς φόρους μέσα από μια σειρά λογιστικών τεχνασμάτων οι βουλευτές της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η επιτροπή καλεί επίσης της βρετανική εφορία να πάψει να είναι τόσο «επιεικής» και να υιοθετήσει πιο επιθετικές πρακτικές ώστε να αντιμετωπίσει τις μεθόδους φοροαποφυγής.

Η έκθεση ακολουθεί καταθέσεις ενώπιον της επιτροπής τον περασμένο μήνα από στελέχη των εταιρειών Starbucks, Google και Amazon. Μέσα από τις καταθέσεις αποκαλύφθηκαν οι νόμιμες μεν αλλά κατά τους βουλευτές αμφιβόλου ηθικής τεχνικές που μετέρχονται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να πετύχουν όσο το δυνατόν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ ο κ. Όσμπορν προανήγγειλε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πλουσιότερους Βρετανούς, καθώς παραδέχθηκε ότι παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο υπολόγιζε για τη μείωση του χρέους της χώρας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει την Τετάρτη τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει στον παραδοσιακό ενδιάμεσο μίνι-προϋπολογισμό.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο