Αίγυπτος: Νέες συγκρούσεις στο Καίρο λόγω του διατάγματος Μόρσι

Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας σημειώθηκαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στην Αίγυπτο, καθώς η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις προσπάθειές της για ανάκληση ενός διατάγματος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το οποίο διεύρυνε σε μεγάλο βαθμό τις προεδρικές εξουσίες.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική ημέρα ταραχών στην Αίγυπτο. Έως τώρα, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και των αστυνομικών αρχών. Ωστόσο, η πιθανότητα βίας δεν αποθάρρυνε τους διαδηλωτές από το να συγκεντρωθούν για μία ακόμη φορά στην πλατεία Ταχρίρ. Το συγκεντρωμένο πλήθος αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο της ώρας.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Μόρσι κατηγορούν τον ισλαμιστή ηγέτη πως συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος Φαραώ, εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως το επίμαχο προεδρικό διάταγμα εισάγει την Αίγυπτο σε μία νέα εποχή απολυταρχίας, λίγους μήνες έπειτα από την ιστορική ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις καταδεικνύουν το βαθύ χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ του ενδυναμωμένου ισλαμιστικού στοιχείου, που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, και των αντιπάλων του, στους οποίους περιλαμβάνεται το δικαστικό σώμα.

Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα καθιστά τις αποφάσεις του κ. Μόρσι άτρωτες σε δικαστική αξιολόγηση, ενώ παράλληλα αποτρέπει οποιαδήποτε νομική παρέμβαση κατά του σώματος που ετοιμάζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Το σώμα στελεχώνεται επί το πλείστον από ισλαμιστές.

Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίζεται διατεθειμένος να πραγματοποιήσει ορισμένες παραχωρήσεις όσον αφορά το ποιες προεδρικές αποφάσεις θα είναι ανυπέρβλητες από τη δικαστική εξουσία, ωστόσο οι τροποποιήσεις που έχει προτείνει επιδέχονται πολλές ερμηνείες.
Πηγή: skai.gr