Κλείσιμο

Κονγκό: Τουλάχιστον 44 αντάρτες του M23 νεκροί καθώς καταρρέει η εκεχειρία

Τουλάχιστον 44 αντάρτες του κινήματος M23 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό στο Κονγκό.

Οι αντάρτες κατηγορούν τον στρατό για την επανέναρξη των εχθροπραξιών, οι οποίες σηματοδότησαν τη λήξη της δίμηνης ανακωχής που επικρατούσε στην αφρικανική χώρα, ωστόσο, πηγές του πρακτορείου Associated Press αναφέρουν πως υπαίτιοι για τις επιθέσεις είναι συνεργάτες του M23, καθώς οι αντάρτες αναζητούσαν αφορμή για τη συνέχιση των συγκρούσεων.

Το M23 είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, έπειτα από την αποστασία αξιωματικών και στρατιωτών του τακτικού στρατού.

Εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατηγορήσει την Ρουάντα και την Ουγκάντα ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες. Ωστόσο, οι δύο χώρες αρνούνται τις κατηγορίες, με την Ουγκάντα μάλιστα να απειλεί πως εάν οι κατηγορίες επαναληφθούν θα αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις που έχει αποστείλει στη Σομαλία.

Ηνωμένα Έθνη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του επικεφαλής του M23, Σουλτάνι Μακένγκα, ο οποίος κατηγορείται για την υποχρεωτική επιστράτευση ανηλίκων στις τάξεις της οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr